Hallandsposten

Akut brist på dagisplats

- CECILIA WELIN 010-471 51 66 cw@hallandspo­sten.se

Kommunen flaggar åter för att det är brist på plats inom barnomsorg­en.

”Vi jobbar just nu för att kunna öppna tillfällig­a förskolor” PIA BAGGE

Kommunen slår åter larm om platsbrist i förskolan. Till våren kan inte platsgaran­tin uppfyllas. – Det är mycket beklagligt att vi har hamnat här igen, säger Pia Bagge, tillförord­nad chef på barn- och ungdomsför­valtningen.

För andra året i rad flaggar kommunen för att platsgaran­tin – som innebär att den som vill ska få plats i barnomsorg­en inom fyra månader – inte kommer att kunna uppfyllas.

I år gör man det dock tidigare än i fjol. Ett medvetet val, enligt Pia Bagge.

– Vi gör det för att få en bättre bild över läget och vi tänker också att om vi går ut tidigare kanske föräldrar som kanske inte vill ha sina barn på annan ort eller i en tillfällig förskola ska få en chans att fundera över sin situation och kanske ta mer föräldrale­digt, säger hon.

DE FAMILJER SOM har ansökt om plats till och med juni nästa år har fått informatio­n om att de med stor sannolikhe­t inte kommer att kunna erbjudas en plats på någon av de förskolor som de har valt, eller på önskat datum.

Hur många barn som riskerar att helt stå utan plats är oklart.

– I januari kan det röra sig om över 100 barn, men vi jobbar just nu för att kunna öppna tillfällig­a förskolor så att vi kan erbjuda så många av dessa som möjligt plats, säger Pia Bagge.

Förvaltnin­gen vill bland annat öppna Enelyckan i Haverdal igen och behålla de tillfällig­a förskolorn­a på Enslövsväg­en och på Nymansgata­n. Samma sak gäller för Lokes förskola i Frösakull och Espereds förskola som båda egentligen skulle ha stängts.

– Får vi igång alla dessa och lyckas bemanna dem tänker jag att vi klarar dessa 100 barn i januari. Men det är många bitar som ska falla på plats först, säger Pia Bagge som är mer orolig över läget längre fram i vår.

– Vi vet inte vidden av det här än. Värsta scenariot är att föräldrar tvingas ta ut mer föräldrale­digt.

ORSAKEN TILL platsbrist­en är att barnantale­t ökat mer än vad prognosern­a visat, att fler väljer att sätta sina barn i förskolan redan vid ett års ålder samt att flera planerade förskolor överklagat­s, som till exempel Kärlekens förskola, eller har blivit försenade.

– Vi hade bland annat räknat med att Lineheds nya förskola, med tolv avdelninga­r, skulle ha öppnat nu i januari. Nu vågar vi inte säga när den kan bli klar, säger Pia Bagge.

Att kommunen för andra året inte klarar av att leva upp till platsgaran­tin tycker hon är beklagligt.

– DET ÄR SORGLIGT att vi har hamnat här igen. Men när byggen överklagas eller blir försenade är det inte mycket vi kan göra. Förutom att försöka få igång tillfällig­a förskolor har vi ställt frågor till vissa förskolor om de kan plocka in fler barn, men det kan man bara till en viss del utan att försämra kvaliteten.

 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG/TT/ARKIV ?? FÅR INTE PLATS. Det är stor brist på platser inom barnomsorg­en. Till våren kommer inte alla barn att få plats på de kommunala förskolorn­a.
Bild: FREDRIK SANDBERG/TT/ARKIV FÅR INTE PLATS. Det är stor brist på platser inom barnomsorg­en. Till våren kommer inte alla barn att få plats på de kommunala förskolorn­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden