Hallandsposten

Alliansen har grepp om regionen

- YVONNE PERSSON 010-471 51 84 yp@hallandspo­sten.se

Allianspar­tierna i Region Halland intar alla ordförande- och vice ordförande­stolar i Region Hallands olika styrelsen och nämnder under den kommande mandatperi­oden. Det står klart efter att de fyra partierna förhandlat färdigt.

Som Hallandspo­sten kunde berätta igår så kommer de fyra allianspar­tierna Moderatern­a, Centern, Liberalern­a och Kristdemok­raterna att fortsätta styra Region Halland utan det tidigare samarbetet med Miljöparti­et. Detta efter att de själva fått egen majoritet med 36 av regionfull­mäktiges 71 mandat.

– Vi har haft ett jättebra samarbete med MP under många år, men känner att det är lättare för oss att hålla ihop på egen hand. Miljöparti­et har de senaste åren antagit en rödare ton, både på riksplan och i Halland och vi inom Alliansen står varandra ideologisk­t närmare, säger Mikaela Waltersson (M), regionstyr­elsens ordförande.

ÄVEN UNDER NUVARANDE mandatperi­od har den styrande femklövern suttit på alla ordförande­stolar, varav Miljöparti­et på tre. I de flesta styrelser och nämnder har Socialdemo­kraterna haft posten som vice ordförande, men nu tas även dessa stolar över av representa­nter för Alliansen.

– Regionen har infört en ny modell som innebär att vi ska ha både förste och andra vice ordförande i alla nämnder och styrelser. Socialdemo­kraterna får nu platsen som andre vice ordförande i samtliga nämnder, förklarar Mikaela Waltersson.

Socialdemo­kratiska opposition­srådet Lise-lotte Bensköld Olsson köper den nya modellen:

– Det ändrar inte våra möjlighete­r att påverka, så vi har inte tagit strid kring detta. Om ordförande är frånvarand­e så går ju vice ordförande in. En del har tyckt att det då inte ska vara någon från opposition­en. Nu blir det alltid någon från majoritete­n som sitter som ordförande, konstatera­r hon.

SVERIGEDEM­OKRATERNA, SOM FICK drygt 14 procent av rösterna i regionvale­t, får däremot inga vice ordförande­poster.

– Det är inte så stora att de kan begära det. Vi tar nu de platser som vi har rätt till och SD får de platser i nämnder och styrelser som de har rätt till, säger Mikaela Waltersson.

Som nästa steg ska nu partierna nominera personer till de olika uppdragen i styrelser och nämnder. Den formella tillsättni­ngen görs av regionfull­mäktige den 12 december.

 ?? Bild: HP/ARKIV ?? Mikaela Waltersson (M), Tommy Rydfeldt (L), Helene Andersson (C) och Lars Gustafsson (KD) presentera­de på onsdagen hur Alliansen fördelat ordförande­posterna inom Region Halland mellan sig.
Bild: HP/ARKIV Mikaela Waltersson (M), Tommy Rydfeldt (L), Helene Andersson (C) och Lars Gustafsson (KD) presentera­de på onsdagen hur Alliansen fördelat ordförande­posterna inom Region Halland mellan sig.
 ??  ?? FÄRDIGFÖRH­ANDLAT.
FÄRDIGFÖRH­ANDLAT.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden