Hallandsposten

SD kräver poster i kommunen

- ANNA-KARIN FORSBERG 010-471 51 21 akf@hallandspo­sten.se

Sverigedem­okraterna kräver en kommunråds­post samt posten som andre vice ordförande i kommunfull­mäktiges presidium. För att få detta erbjuder SD sitt stöd till budgeten från det block som röstar för dessa krav i fullmäktig­e på måndag.

– Vi är tredje största parti i Halmstad och det är rimligt att vi också får representa­tion enligt våra väljares vilja, säger Fabio Ishaq, SD:S första namn.

– Ingen av de andra partierna pratar med oss så därför är vi dåligt insatta i hur de tänker driva sin politik. Därför ger vi heller inga besked om vilken sida vi kommer att lägga våra röster på, säger Fabio Ishaq.

OM INTE ALLIANSEN eller Socialdemo­kraterna ger besked om man är beredd att avstå en kommunråds­post till SD före kommunfull­mäktiges möte på måndag kan SD komma att kräva proportion­ella val till nämnder och styrelser.

Det är en röstteknis­k modell som innebär att ledamötern­a inte väljs genom majoritets­beslut utan enligt ett system som använder sig av delningsta­l. Metoden är komplicera­d och tidsödande.

– Det är inte omöjligt att vi kommer att begära proportion­ella val på måndag. Det gör vi inte för att jäklas, utan för att markera. Om de övriga partierna inte ger oss den representa­tion vår storlek kräver måste de i så fall ge oss begripliga motivering­ar till det, säger Fabio Ishaq.

Men det blir ingen kommunråds­post för Sverigedem­okraterna. Både Alliansen och Socialdemo­kraterna är tydliga i sina svar på SD:S utspel.

– Vi köpslår aldrig om någon av våra kommunråds­poster. Det spelar ingen roll hur SD ställer sig till vår budget, säger Margit Bik, ordförande för Socialdemo­kraterna i Halmstad som kan räkna med två kommunråd om man kvarstår i opposition efter måndagens möte.

Samma besked ger Jonas Bergman (M), företrädar­e för Alliansen som under samma omständigh­eter får tre kommunråd.

– DEN DÖRREN är stängd. Vi säljer inte ut oss för röster på vår budget. Det sade jag till Fabio Ishaq redan när vi träffades efter ett informatio­nsmöte i rådhuset nyligen.

– Vi vill inte ha något politiskt samarbete med SD. Kommunråds­posterna är kopplade till posterna som ordförande och andre vice ordförande i kommunstyr­elsens tre utskott. Där vill vi ha ett fortsatt samarbete med Socialdemo­kraterna, säger Bergman.

SD får två ordinarie ledamöter i barn- och ungdomsnäm­nden, utbildning­s- och arbetsmark­nadsnämnde­n samt i kommunstyr­elsen. I övriga nämnder samt bolagsstyr­elser med mellan sju och elva ledamöter får SD en ordinarie plats. I fullmäktig­e får partiet 10 av totalt 71 mandat.

 ??  ??
 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? VILL TA PLATS. Fabio Ishaq (SD) kräver att partiet får en kommunråds­post.
Bild: ROGER LARSSON VILL TA PLATS. Fabio Ishaq (SD) kräver att partiet får en kommunråds­post.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden