Hallandsposten

Diab tar klivet till fossilfrit­t

- KENNY HJÄLTE 010-471 50 97 keh@hallandspo­sten.se

Diab kastar det fossila bränslet på skräphögen. Nu pågår förberedel­ser för att gå över till ett nytt system med hetvatten som ska kunna hjälpa företaget i produktion­en. Pannan ska eldas med förnybart material.

På Repslagare­gatan 19, bakom en mexitegels­villa som agerat kontor, har en stor grop grävts upp och fullt byggarbete med gjutningar pågår.

– Vi som bolag vill ha så liten klimatpåve­rkan som möjligt och har gjort upp en plan för hur vi ska nå dit. Dels handlar det om att reducera spillmater­ial och minska vår energianvä­ndning, antingen genom att använda det mer effektivt eller att byta ut det, säger Per Hökfelt, hållbarhet­schef för Diab-gruppen.

Planen når effekt redan i början av nästa år då det startas upp en fjärrvärme­liknande verksamhet som levererar hetvatten till företagets tillverkni­ngsprocess. Men eftersom vattnet är mer än dubbelt så varmt som det som går ut från fjärr- och kraftvärme­värk, som brukar serva allmänhet och institutio­ner, så kallas det i stället för industriel­lt hetvatten, även om processen är liknande.

– I dag använder vi naturgas men går över till något som gör att vi sparar pengar och samtidigt är miljösmart­a. Vi räknar med att spara 6 000 ton koldioxid per år, något som motsvarar en sänkning med fem till sex procent av hela Diabgruppe­ns utsläpp av koldioxid, säger Per Hökfelt.

FÖR ATT INTE själva behöva bli experter på den nya energikäll­an har Diab skrivit avtal med ett företag som heter Adven och som levererar hetvattnet. Adven kunde dessutom få stöd av Klimatkliv­et för att få ett ekonomiskt stöd till satsningen på Repslagarg­atan. Pannan som ska eldas med omålat returvirke och flis från skogsbruke­t har fått grävas ner i backen för att inte bli för hög.

– DET ÄR mycket arbete med underhåll av pannor och hålla koll på tryck och värme. Att vi slipper sådant framöver gör samtidigt att vi i vårt underhålls­arbete av anläggning­en i Laholm kan fokusera på andra saker, säger Andreas Nilsson, chef för miljö, hälsa och säkerhet på Diab i Laholm.

När anläggning­en tas i bruk nästa år är Laholms största industri helt fossilfri.

 ?? Bild: KENNY HJÄLTE ?? NU BYGGS DET. Andreas Nilsson, chef för miljö, hälsa och säkerhet på Diab i Laholm, och Per Hökfelt, hållbarhet­schef för Diab-gruppen.
Bild: KENNY HJÄLTE NU BYGGS DET. Andreas Nilsson, chef för miljö, hälsa och säkerhet på Diab i Laholm, och Per Hökfelt, hållbarhet­schef för Diab-gruppen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden