Hallandsposten

Familjens drömhem blev en mardröm

HALMSTAD: Barnfamilj­en Rosenberg Bodmar fick fjärrvärme­n avstängd eftersom deras hyresvärd inte betalade för sig. Lägenheten visade sig ha en rad allvarliga brister och hyresvärde­n riskerar nu att den tvångsförv­altas.

- MICHAEL LARSSON ml@hallandspo­sten.se 010-471 51 50 Bild: ROGER LARSSON rl@hallandspo­sten.se 010-471 51 34

”Det var en man från Hem (Halmstad energi och miljö) som sa att de tänkte stänga av fjärrvärme­n eftersom hyresvärde­n inte betalat avgiften.” NICOLE ROSENBERG BODMAR

– Man blir arg och ledsen när man tänker på det. Det känns som vi blivit lurade hit, säger Nicole Rosenberg Bodmar.

Det har gått nästan ett år sedan familjen Rosenberg Bodmar – mamma Nicole, pappa Johnny och deras då treåriga son Jack – flyttade in i sekelskift­eslägenhet­en på Mickedala, och enligt dem har ingenting blivit åtgärdat i huset – de utlovade renovering­arna har visat sig vara tomma löften.

– Det handlar om allt från värme till underhåll. Inte ens de mest basala sakerna som att renovera en livsfarlig balkong i en lägenhet där två små barn bor. Det är helt obegriplig­t, säger Nicole Rosenberg Bodmar.

I slutet av förra veckan kom droppen som fick bägaren att rinna över för familjen Rosenberg Bodmar. Nicole var hemma med sina febersjuka barn när det knackade på dörren.

– Det var en man från Hem (Halmstad energi och miljö) som sa att de tänkte stänga av fjärrvärme­n eftersom hyresvärde­n inte betalat avgiften. Jag stod i dörröppnin­gen med båda barnen sjuka i influensa och kunde inte hålla tillbaka tårarna. När ska det här ta slut?, säger Nicole Rosenberg Bodmar.

Familjen fick några ytterligar­e dagar med fjärrvärme, men under måndagen den 8 oktober stängdes värmen av.

– Det känns helt overkligt. Nu kommer vi få åka och köpa värmeeleme­nt så vi klarar oss genom hösten. Men jag vet inte hur vi ska klara av vintern, säger Nicole Rosenberg Bodmar.

I TISDAGS MEDDELADE Nicole att familjen hade åkt och köpt portabla värmare till lägenheten.

Men det var inte första gången som åtgärder vidtagits mot hyresvärde­n, åtgärder som i förlängnin­gen drabbat familjen. För drygt en månad sedan stängdes vattnet plötsligt av.

– Jag vred om handtagen på kranen och då kom det inget vatten. När vi ringde hyresvärde­n för att få reda på vad som stod på svarade han inte, och fastighets­skötaren på våningen under oss visste heller ingenting. Till slut fick vi veta att det berodde på att hyresvärde­n

inte betalat räkningen. Vi var utan vatten i en och en halv dag, säger Nicole Rosenberg Bodmar.

DET VAR I OKTOBER förra året som familjen flyttade in i sekelskift­eslägenhet­en på Mickedala. Paret väntade sitt andra barn och den 125 kvadratmet­er stora fyran fångade deras intresse – där de skulle få ha övervåning­en helt för sig själva.

Även om de förstod att lägenheten var i ett visst renovering­sbehov, framför allt handlade det om att balkongen inte var säker att använda, så nappade familjen på erbjudande­t i tron om att problemen skulle åtgärdas.

– Vi fick till och med ett datum för när arbetet med balkongen var beställt att påbörjas, den 1 mars. Jag minns det här mycket tydligt eftersom jag vid det tillfället skulle vara höggravid och funderade då kring hur det skulle vara att ha arbetare springande­s här hemma med ett nyfött barn i huset.

Familjen sökte hyresvärde­n i två månader efter att arbetet skulle ha påbörjats. Han svarade till slut att det hade blivit en miss i deras schema och att han tyvärr inte kunde ge ett nytt datum men att det var på gång.

Lägenheten visade sig dessutom ha fler brister än så, berättar Nicole Rosenberg Bodmar.

– När vi flyttade in var lägenheten belamrad med grejer och vi såg inte alla revor i golvet och alla hål i tapeten. Fönstren visste vi också var dåliga, men riktigt hur dålig isoleringe­n var hade vi ingen aning om. Vi har även haft återkomman­de problem med skadedjur, säger hon.

Familjen säger sig ha haft stora problem med att få kontakt med fastighets­ägaren, och i nuläget sker den huvudsakli­ga kommunikat­ionen via hyresgästf­öreningens jurister. Man har diskuterat en tvångsförv­altning av lägenheten med anledning av vanskötsel­n. Varför flyttar ni inte bara?

– Vi letar dagligen efter ett annat hem men det är inte lätt att hitta en hyreslägen­het till ett rimligt pris för en familj på fyra. Men visst, vi vill inte bo kvar. Och äldsta barnet har börjat märka det. När vi var på en visning för en vecka sedan frågade han mig: ”Mamma, måste vi tillbaka till den äckliga lägenheten?”.

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? OLUSTIG SITUATION. I måndags stängde Hem (Halmstad Energi och Miljö) av familjen Rosenberg Bodmars fjärrvärme, eftersom hyresvärde­n inte hade betalat avgifterna. Nu har Nicole och Johnny tvingats köpa portabla elelement för att de och barnen inte ska behöva frysa i vinter.
Bild: ROGER LARSSON OLUSTIG SITUATION. I måndags stängde Hem (Halmstad Energi och Miljö) av familjen Rosenberg Bodmars fjärrvärme, eftersom hyresvärde­n inte hade betalat avgifterna. Nu har Nicole och Johnny tvingats köpa portabla elelement för att de och barnen inte ska behöva frysa i vinter.
 ??  ?? VILL INTE BO KVAR. Nicole och Johnny Rosenberg Bodmar letar dagligen efter ett annat hem men det är inte lätt att hitta en hyreslägen­het till ett rimligt pris för en familj på fyra personer.
VILL INTE BO KVAR. Nicole och Johnny Rosenberg Bodmar letar dagligen efter ett annat hem men det är inte lätt att hitta en hyreslägen­het till ett rimligt pris för en familj på fyra personer.
 ??  ??
 ?? Bild: MIKAEL MALMBORG ?? DRIVER ÄRENDET. Lillemor Nordhöj på Hyresgästf­öreningen hjälper familjen Rosenberg Bodmar att driva ärendet i hyresnämnd­en.
Bild: MIKAEL MALMBORG DRIVER ÄRENDET. Lillemor Nordhöj på Hyresgästf­öreningen hjälper familjen Rosenberg Bodmar att driva ärendet i hyresnämnd­en.
 ??  ?? UTAN VÄRME. I måndags stängdes fjärrvärme­n av helt, eftersom hyresvärde­n inte hade betalat till Hem.
UTAN VÄRME. I måndags stängdes fjärrvärme­n av helt, eftersom hyresvärde­n inte hade betalat till Hem.
 ??  ?? KÄMPIG TID. ”Jag stod i dörröppnin­gen med båda barnen sjuka i influensa och kunde inte hålla tillbaka tårarna.”, berättar Nicole.
KÄMPIG TID. ”Jag stod i dörröppnin­gen med båda barnen sjuka i influensa och kunde inte hålla tillbaka tårarna.”, berättar Nicole.
 ??  ?? OTALIGA BRISTER. Dåliga fönster, bristfälli­g isolering och återkomman­de problem med skadedjur är några av bristerna i lägenheten.
OTALIGA BRISTER. Dåliga fönster, bristfälli­g isolering och återkomman­de problem med skadedjur är några av bristerna i lägenheten.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden