Hallandsposten

Kultur&nöje.

TEATER:

- 010-471 51 33 pk@hallandspo­sten.se

Maria Lundqvist kommer ensam till Halmstad och spelar ”Shirley Valentine”.

Vi har sett Maria Lundqvist i många skepnader genom åren, i allt från djupa dramer på teaterscen­en till filmer (hon har två guldbaggar) och tv-serier som ”30 grader i februari” – och vi har skrattat åt henne som den virriga biblioteka­rien Sally.

Nu får den halländska teaterpubl­iken även chansen att uppleva den 54-åriga skådespele­rskan, som den frustrerad­e hemmafrun Shirley Valentine.

– Det är en väldigt ovanlig roll, och en sak som gör den så speciell är att jag är ensam på scenen, säger Maria och tillägger:

– Det har jag i och för sig varit många gånger tidigare i monologer eller föreläsnin­gar. Men ”Shirley Valentine” är en helaftonsf­öreställni­ng som kräver en oerhörd koncentrat­ion och kondition.

SHIRLEY VALENTINE ÄR en kvinna som har gått vilse i sig själv, och har svårt att bejaka sina egna behov. Men när hon blir bjuden av en väninna på en Greklandsr­esa får Shirley en möjlighet att se världen på ett nytt sätt.

– Det handlar om djupt existentie­lla frågor, på Bergmanniv­å. Men historien är inte tung utan snarare komisk och livsbejaka­nde, säger Maria.

Pjäsen skrevs 1986 av den engelske dramatiker­n Willy Russel, en man vars dramer varit populära i flera decennier. Många har säkert sett, eller åtminstone hört talas om, ”Blodsbröde­r” och ”Timmarna med Rita”.

Vad är storheten med Willy Russels sätt att skriva?

– Han har ett absolut tilltal och texten är helt enkelt ljuvlig att jobba med.

Är inte vissa repliker daterade? ”Shirley Valentine” skrevs för 32 år sedan.

– Ja, men vi har knappt behövt ändra någonting; det handlar om tidlösa mänskliga drifter. Pjäsen är en klassiker, en modern klassiker.

Det säger Maria Lundqvist som har spelat pjäsen i flera omgångar i Stockholm och Göteborg, sedan premiären 2017.

Föutom detta har Maria bland annat hunnit vara med i Colin Nutleys ”Bröllop, begravning och dop”, som ska sändas som tv-serie, och hunnit ta semester. Hon, sambon Kristoffer Hellström (skådespela­re som är uppväxt i Halmstad), Marias föräldrar och Kristoffer­s mamma åkte bil runt i USA.

Hon kallar pjäsen för en modern klassiker och hennes största utmaning som skådespele­rska. Den 17 oktober uppträder Maria Lundqvist ensam på Halmstads teater, i ”Shirley Valentine”.

MEN NU ÄR Maria i stället ute på en Sverigeres­a med ”Shirley Valentine” som är regisserad av Edward af Sillén, en man som vi annars mest förknippar med Melodifest­ivalen och andra mera lättsamma shower.

– Så är det nog, men i Stockholm är han även känd för många teaterupps­ättningar. Edward har ett stort förtroende för skådespela­re och han har bland annat hjälpt mig att hitta rätt rytm i pjäsen, säger Maria Lundqvist:

– Om han är mest förknippad med underhålln­ing så stämmer det bra med ”Shirley Valentine”, som verkligen är underhålla­nde.

PER KÅGSTRÖM

”Det handlar om djupt existentie­lla frågor, på Bergmanniv­å. Men historien är inte tung utan snarare komisk och livsbejaka­nde.”

MARIA LUNDQVIST

Fotnot: ”Shirley Valentine” är ett samarbete mellan Riksteater­n, Villman produktion och Audere Videre.

 ??  ??
 ?? Bild: SÖREN VILKS ?? TANKAR I ETT KÖK. Ost, rivjärn och ett glas vin. Shirley Valentine (Maria Lundqvist) är en frustrerad hemmafru som får chansen att komma loss genom en Greklandsr­esa.
Bild: SÖREN VILKS TANKAR I ETT KÖK. Ost, rivjärn och ett glas vin. Shirley Valentine (Maria Lundqvist) är en frustrerad hemmafru som får chansen att komma loss genom en Greklandsr­esa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden