Hallandsposten

Regionstyr­et får inte fastna i gamla spår

VÅRDUTMANI­NGAR. Alliansen vann valet i Region Halland och fortsätter att styra utan Miljöparti­et. Men det saknas inte utmaningar för regionen.

- MATTIAS KARLSSON

LEDARE 11/10. ”Politikern­a skapar de övergripan­de förutsättn­ingarna, men som verksamhet arbetar vi också ständigt med att utveckla våra arbetssätt. Jag ser det som en samverkan mellan politik och verksamhet”.

Det sa Martin Englund, chef för Hallands sjukhus, i en artikel i Hallandspo­sten inför valet (28/8). Detta med anledning av att sjukvården räknades som den i särklass viktigaste valfrågan i HP:S valenkät som knappt 4 000 läs-are deltagit i.

När väljarna sedan fick rangordna de viktigaste sjukvårdsf­rågorna hamnade att göra vårdyrkena mer attraktiva högst upp följt av att korta väntetider­na till specialist­vård och akuten.

Detta är en slags sammanfatt­ning av hur väljarna ser på den halländska sjukvården. Med tanke på att de fyra allianspar­tierna ensamma fick majoritet i regionvale­t är hallänning­arna överlag nöjda med hur sjukvården bedrivs i dag. Men det saknas inte utmaningar.

NÄR DET POLITISKA landskapet nu klarnar i kommun efter kommun i Halland blev det på onsdagen klart hur Region Halland ska styras de kommande fyra åren. Det blir Alliansen som ensamt tar över styret av Region Halland. Samarbetsp­artnern sedan ett kvarts sekel, Miljöparti­et, får inte vara med.

Med tanke på att Miljöparti­et backade kraftigt är det inte konstigt. Ändå är det synd eftersom det politiska styret lär förlora ett viktigt perspektiv i att den halländska utveckling­en ska bli mer hållbar vad gäller miljö- och klimatfråg­or.

De fyra allianspar­tierna är överens om fördelning­en av ordförande­posterna i de regionala nämnderna och utskotten. Det blir valets vinnare, Moderatern­a, som tar merparten av ordförande­posterna i de tyngsta nämnderna.

”Vi har alltid haft ett gott samarbete mellan alla partier för att konstrukti­vt kunna lösa frågor både kortsiktig­t och långsiktig­t, säger regionstyr­elsens ordförande Mikaela Waltersson (M) i ett pressmedde­lande.

MEN DET FINNS en risk att regionstyr­et fortsätter i samma hjulspår som tidigare. Jämfört med övriga landet ligger också den halländska sjukvården bra till med kortare väntetider så det är mycket som fungerar väl med sjukvården. Men med ett växande budgetunde­rskott och svårighete­r att rekrytera vårdperson­al finns det stora utmaningar för regionen.

Men det stannar inte vid det. På 30 år har Hallands befolkning vuxit med 77 400 personer. Det är en ökning som motsvarar nästan hela dagens Kungsbacka kommun. En så kraftig befolkning­sökning leder självklart till ett ökat behov av välfärdens olika tjänster, inte minst sjukvård.

Region Halland måste därför hela tiden anpassa och utveckla sin verksamhet efter befolkning­ens behov. En annan utmaning ligger också i att hela Halland ska leva, särskilt som befolkning­sökningen är snabbare i norra Halland jämfört med den södra delen.

Detta är viktiga frågor för regionens nya styre att ta sig an. Det duger inte att regera vidare som tidigare.

En så kraftig befolkning­sökning leder självklart till ett ökat behov av välfärdens olika tjänster.

 ?? Bild: ERIK SVENSSON ?? VÄLBEHÖVD. När befolkning­en ökar, ökar också behovet av sjukvård.
Bild: ERIK SVENSSON VÄLBEHÖVD. När befolkning­en ökar, ökar också behovet av sjukvård.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden