Hallandsposten

Årets Wallenberg­kub: medbestämm­ande

- JAN STOHR

Rätten till medbestämm­ande blir målet för Sturegymna­siets arbete med FN:S mänskliga rättighete­r det kommande året. På onsdagen placerades kub nummer 21 på skolan.

Huvudtanke­n med artikel 21 är att nationen ska ha fria val. Men Thomas Karlsson, som är teaterlära­re och huvudansva­rig för samarbetet med Raoul Wallenberg Academy, ser stora möjlighete­r att tolka begreppet i vidare mening:

– På en skola finns det alla möjlighete­r att samtala om elevinflyt­ande och medbestämm­ande.

Årets kub är en filmkub. På ena kortsidan har den två fönster där betraktarn­a kan ta del av filmerna, som gymnasiets elever ska göra. Vid invigninge­n hade filmtvåorn­a förberett med fyra filmer.

– Tanken är att hela skolan ska kunna producera filmer utifrån den här idén. I augusti nästa år i anslutning till Raoul Wallenberg­dagen ställs alla skolors material ut vid en kraftfull manifestat­ion för de mänskliga rättighete­rna.

Utöver att kunna se filmerna utgör kuben samtidigt en daglig påminnelse om att samtala om innebörden i FN:S konvention.

– Den påminner oss dagligen, den är kraftfull. Den genererar mycket mer idéer än man kan tro, säger Thomas Karlsson.

Under året kan det hända att kuben flyttas till Österskans, till Folkets rum, och att arbetet med att uppmärksam­ma de mänskliga rättighete­rna vidgas till en större krets än enbart Sturegymna­siet.

– Fler skolor skulle kunna medverka och sedan kommer ju sommaren. Då finns det en möjlighet om man vill skapa projekt kring mänskliga rättighete­r att exempelvis bemanna med Sommarkraf­t och skapa en mötespunkt kring kuben, fortsätter Thomas Karlsson.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? FILMKUB. Sturegymna­siets gemensamma arbete med rätten till medbestämm­ande visas i den svarta kuben på gymnasiets skolgård.
Bild: JARI VÄLITALO FILMKUB. Sturegymna­siets gemensamma arbete med rätten till medbestämm­ande visas i den svarta kuben på gymnasiets skolgård.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden