Hallandsposten

Få styr på ekonomin – för stort för skolan

- LENNART HILDINGSSO­N 010-471 51 22 lh@hallandspo­sten.se

Kommunstyr­elsens revision tas emot som ett stöd för skolförval­tningen, som inte självt mäktar med att få ordning på ekonomin.

Detta anger Maria Hedin (S), ordförande för barn- och ungdomsnäm­nden, i sin kommentar över att kommunstyr­elsen intervener­ar och låter en revisor gå igenom skolförval­tningens ekonomi och verksamhet­er. Hon säger att hon av den anledninge­n ”välkomnar” kommunstyr­elsens åtgärd.

–Det är ett stort arbete som vi inte klarar själva, säger hon.

SKOLAN ÄR PÅ väg mot ett underskott på 21 miljoner, vilket är ett överskrida­nde på 7 procent av dess totala budget.

Kommunstyr­elsens ordförande, Ronny Löfqvist (S), anger också att uppgiften är för stor för skolan:

–Skolförval­tningen är bemannad för sin normala verksamhet. Den har dock inte resurser för det extra ordinära läge som man hamnat i med sin obalans i ekonomin.

Översynen av sina kostnader och budget, som förvaltnin­gen självt har fått uppdrag att göra, dras dock inte tillbaka. Den ska slutföras.

–De uppdraget la vi då vi tog delårsboks­lutet. Resultatet av detta ska presentera­s i november, berättar Maria Hedin.

OM REVISIONEN SOM kommunstyr­elsen beställt inte är klar samtidigt kan skolpoliti­kerna ändå, om en månad ungefär, fatta beslut som syftar att få ordning på ekonomin.

– Vi kan möjligen ta vissa beslut och låta andra beslut komma senare, säger Maria Hedin.

När kommunstyr­elsens granskning är klar, som Ronny Löfquist i onsdagens tidning angav skulle ske ”snabbt” och med ”högsta prioritet”, ska den överlämnas till skolpoliti­kerna. Det är dessa som ska fatta beslut, inte kommunstyr­elsen, förklarar han.

– Det blir ett extra underlag för barn- och ungdomsnäm­nden. Som kan ta beslut om sina verksamhet­er eller begära mer medel, säger Ronny Löfquist.

Kommunstyr­elsen är ändå, för egen räkning, angelägen om få vända ut och in på skolans ekonomi:

–Vi ska snart lägga budget för 2019. Vi har inget riktigt underlag som visar skolans kostnader.

DEN FÖRKLARING SOM Ronny Löfquist ser till varför skolförval­tningen och dess nämnd har hamnat i sin prekära situation går tillbaka till när antalet barn, både i förskolan och i grundskola­n, kraftigt växte under 2015-2016. Man behövde både extra lokaler och bemanning i klassrumme­n.

– Detta möttes av riktade statsbidra­g, som nu varit 20 miljoner kronor som gått direkt till skolan, plus 30 miljoner som kommit från Migrations­verket.

Dessa är dock temporära bidrag och har börjat trappas ned.

– Det verkar i det sammanhang­et som att vi ligger efter. Migrations­verket har också dragit ned sitt mottagande Hylte. Vi kan se att barnantale­t på vissa skolenhete­r minskar och det betyder också minskad skolpeng, säger Ronny Löfquist.

 ?? Bild: ARKIV/HP ?? VÄLKOMNAR. Maria Hedin (S), ordförande för skolpoliti­kerna, tar tacksamt emot granskning­en av sin förvaltnin­gs skenande kostnader.
Bild: ARKIV/HP VÄLKOMNAR. Maria Hedin (S), ordförande för skolpoliti­kerna, tar tacksamt emot granskning­en av sin förvaltnin­gs skenande kostnader.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden