Hallandsposten

Frikänd man vill ha 444 000 i ersättning

- HENRIK WILLIAMSSO­N 010-471 51 69 hw@hallandspo­sten.se

Tingsrätte­n dömde honom till två års fängelse i rättegånge­n kring vapenhärva­n. Men hovrätten friade. Nu begär 31-åringen 444 000 kronor i ersättning.

Tingsrätte­n betraktade 31-åringen som en ledargesta­lt bland de sex män som åtalades och dömdes för bland annat grovt vapenbrott. Efter rättegånge­n i det omfattande vapenmålet dömdes mannen i april till två års fängelse.

Men hovrätten såg saken helt annorlunda. Där friades 31-åringen från anklagelse­rna om grovt vapenbrott och häleri.

Nu har mannen sökt ersättning från staten för den tid han satt anhållen och häktad – i cirka ett halvt år.

I ansökan till Justitieka­nslern beskriver hans advokat hur fallet väckte medial uppmärksam­het i såväl lokala som rikstäckan­de tidningar och i tv-inslag.

Tillsamman­s med frihetsber­övandet ledde detta till att 31-åringen fick sluta sin anställnin­g. Advokaten skriver att mannens rykte och tidigare mycket goda renommé i hans yrke lidit allvarlig skada.

I ansökan tas också upp de negativa konsekvens­er som frihetsber­övandet fick på det privata planet för 31-åringen. Därför begär han en förhöjd ersättning för lidande – 180 000 kronor.

Till den summan vill han ha ersättning för förlorade arbetsinko­mster med sammanlagt drygt 282 000 kronor samt en mindre summa för advokatkos­tnader.

31-åringen dömdes i hovrätten endast för att ha innehaft några patroner. Han motsätter sig inte att böterna räknas av från hans totala ersättning.

Allt som allt slutar kraven på 444 218 kronor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden