Hallandsposten

Smedjeåns natur ska bli reservat

- SANDRA KILLGREN ski@hallandspo­sten.se

Länsstyrel­sen vill bilda ett nytt naturreser­vat vid namn Smedjeån fyra kilometer väster om Hishult.

Området ligger längs med Smedjeån och har en area på 33 hektar. Enligt förslaget börjar reservatet strax nedanför Oxhultasjö­n, sträcker sig västerut mot Skönhults bro och fortsätter sedan lika långt på andra sidan bron.

På platsen finns värdefulla vattendrag­spartier, svämlövsko­g och ädellövsko­g. Tre skäl till varför länsstyrel­sen vill bilda reservatet, enligt naturvårds­handläggar­e Viveka Strand.

– Dessutom ingår området i myrskyddsp­lanen. Planen anger vilka våtmarker som ska bevaras och i den ingår bland annat svämlövsko­g längst Smedjeån.

SYFTET MED reservatet är att skydda, vårda och återställa värdefulla naturmiljö­er samt bevara den biologiska mångfald som är knuten till dessa.

För att uppnå detta vill länsstyrel­sen bland annat skapa en träklädd skyddszon mot vattendrag samt bekämpa gran. De vill även göra det lättare för allmänhete­n att besöka området genom att iordningst­älla en mindre parkering med informatio­nsskylt och eventuellt en mindre stig utmed vattnet.

Länsstyrel­sen har skickat ut ett förslag till beslut om bildande av reservatet på remiss och tog emot synpunkter fram till den 15 september. Varken Laholms kommun eller Södra Hallands Kraft hade något att erinra och Lagans vattenråd tillstyrke­r förslaget.

EN MARKÄGARE VILL däremot att länsstyrel­sen ska klargöra hur de planerar att ta hand om död ved. Ägaren skriver att för att undvika skadeangre­pp är det är av yttersta vikt att veden upparbetas och förs ut ur reservatet.

I ETT ANNAT yttrande skriver Smedjeåns Fiskevårds­områdesför­ening att om reservatet blir mer besöksvänl­igt kan det öka intresse för fritidsfis­ke. Föreningen tycker därför att det ska finnas upplysning­stavlor med informatio­n om att det krävs fiskekort.

I ett sjätte yttrandet framför fyra kvarnägare att länsstyrel­sen bör vänta med reservatsb­eslutet till Markoch miljööverd­omstolen har kommit med avgörande i ett annat ärende. Ärendet gäller lagligförk­larande av vattenkraf­tverk och dammar i ån, men utanför det planerade reservatet.

VIVEKA STRAND HAR tittat igenom samtliga yttranden men ännu inte gjort några ändringar eller diskuterat med sina kollegor.

– Jag tycker inte att det har kommit in något som gör att det inte kan bli ett reservat, utan det handlar mer om att se över om något behöver ändras efter inkomna synpunkter. Jag tror att det blir ett reservat och att ett beslut kan fattas senare i höst, säger hon.

 ?? Bild: VIVEKA STRAND/LÄNSSTYREL­SEN HALLAND ?? LÄNGS SMEDJEÅN. Strömmande bottnar, intressant bottenfaun­a och ädellövsko­g. På bilden syns även ormbunken ”Safsa” som signalerar höga naturvärde­n.
Bild: VIVEKA STRAND/LÄNSSTYREL­SEN HALLAND LÄNGS SMEDJEÅN. Strömmande bottnar, intressant bottenfaun­a och ädellövsko­g. På bilden syns även ormbunken ”Safsa” som signalerar höga naturvärde­n.
 ?? Bild: LÄNSSTYREL­SEN ?? 33 HEKTAR. Länsstyrel­sen vill bilda naturreser­vatet utmed Smedjeån väster om Oxhultasjö­n.
Bild: LÄNSSTYREL­SEN 33 HEKTAR. Länsstyrel­sen vill bilda naturreser­vatet utmed Smedjeån väster om Oxhultasjö­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden