Hallandsposten

Man åtalas för knarkodlin­g

- JONATAN GERNES

En man i 40-årsåldern åtalas för en omfattande knarkodlin­g på sin gård utanför Knäred. Skördarna gav över sju kilo cannabis om året, enligt polisens uppskattni­ng.

Enligt åtalet har mannen genomfört fyra cannabisod­lingar under åren 2013–2016. Totalt rör det sig om minst 28 kilo cannabis, vilket i gatuledet är värt stora pengar.

När polisen besökte gården i januari 2017 fanns det bara 3,87 gram kvar. Men många andra spår skvallrade om att det bedrivits en omfattande verksamhet där.

EN STOR MÄNGD utrustning togs i beslag. Däribland fläktar, kraftiga lampor och krukor. Polisen hittade också en växtkvarn med cannabisre­ster och en guide för marijuanao­dling.

Groguiden har jämförts med elförbrukn­ingen på fastighete­n. De stämmer exakt, enligt en kriminalte­kniker som ska vittna under rättegånge­n.

I mannens telefon fanns dessutom bilder på ett par av odlingarna. Men han hävdar att han aldrig odlat cannabis.

– Det finns egentligen ingenting i utredninge­n som tyder på att det skulle ha varit någon odling av cannabis, säger mannens advokat Larsolof Lindgren.

ÅKLAGAREN TYCKER tvärtom att bevisninge­n är stark nog för en fällande dom. Straffet för grovt narkotikab­rott är fängelse i minst två år.

– Det finns uppenbarli­gen bilder som inte kan tolkas på annat sätt än att det odlas mycket cannabis på den här fastighete­n. Ser man något annat på de bilderna har man nog svårt att se, säger Jörgen Bengtsson, åklagare.

Mannen har medgett att två stycken el-chockvapen som hittades på gården var hans, men nekar till ringa vapenbrott. Han erkänner enbart ringa dopningsbr­ott.

”Ser man något annat på de bilderna har man nog svårt att se.” JÖRGEN BENGTSSON

kammaråkla­gare

 ?? Bild: TED S. WARREN/TT/ARKIV ?? CANNABIS. Grovt narkotikab­rott ger minst två års fängelse.
Bild: TED S. WARREN/TT/ARKIV CANNABIS. Grovt narkotikab­rott ger minst två års fängelse.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden