Hallandsposten

Statsvetar­e: Alliansen bryts sakta sönder

- OWE NILSSON/TT

”Sammantage­t bryts Alliansen sönder av dessa olika förutsättn­ingar, även om något slags desperat sista försök inte kan uteslutas.”

JONAS HINNFORS

Alliansen håller sakta på att brytas sönder, enligt statsvetar­e TT talat med. – Det är lite som ett äktenskap där parterna faktiskt vill och försöker fortsätta men där relationen långsamt ändå faller sönder, säger professor Jonas Hinnfors.

–Alliansen var ett smart och logiskt sätt att möta Socialdemo­kraternas dominans, men bygger på att det i princip går att samla en majoritet bakom sig. När väljarunde­rlaget sviktar ändras grundförut­sättningar­na, säger han.

SPRICKAN HAR FUNNITS där ända sedan valrörelse­n men har hittills tätats med upprepade försäkring­ar från alla fyra partiledar­e om att Alliansen håller ihop. Men efter Moderatled­aren Ulf Kristersso­ns besked att dörren till S är stängd, började den synas igen. Centerleda­ren Annie Lööf kritiserad­e indirekt Kristersso­n för att inte ha försökt tillräckli­gt.

– Jag tror att man behöver vara lite mer envis för att få till blockövers­kridande förhandlin­gar, man behöver ha mer än två möten för att få till breda blockövers­kridande lösningar som Sverige behöver, sade hon.

KRISTERSSO­NS BESKED VAR att hans ambition att bilda en Alliansreg­ering kvarstår. Hur det ska gå till utan stöd från S och utan att tala med SD, ville han inte gå in på. Nu ska han koncentrer­a sig på att diskutera det med de övriga Alliansled­arna.

Men Alliansens 143 mandat blir inte fler hur mycket än Alliansled­arna pratar. C och L markerade i tisdags att samtal nu bör föras med Miljöparti­et, och enligt Sveriges Radios Ekoredakti­on vill Alliansen nu ta sådana kontakter. Språkröret Gustav Fridolin sade i tisdags att MP är beredda att diskutera politik men att man inte kommer att stödja Ulf Kristersso­n som statsminis­ter.

Även om en alliansreg­ering skulle få MP:S 16 riksdagsma­ndat bakom sig, så skulle en sådan regering ändå falla om S och SD röstar emot den. För SD räcker det med att C ingår i en alliansreg­ering för att man ska rösta nej. Varför det skulle bli lättare om MP därtill blev del av regeringsu­nderlaget är oklart.

– Att Moderatern­a skulle vara beredda att samarbeta med MP, eller att MP skulle vara beredda att stödja Alliansen, känns helt verklighet­sfrämmande, säger professorn i statsveten­skap Tommy Möller.

VAD VI SER nu är de olika ideologisk­a och strategisk­a förutsättn­ingar som de olika allianspar­tierna står inför, enligt Jonas Hinnfors.

– Även om allianslog­iken byggt på motstånd mot Socialdemo­kraterna så innebär det utomordent­ligt starka Sd-motståndet hos C och L också att S indirekt blir ett mer aptitligt alternativ än vad det är för M och KD. Sammantage­t bryts Alliansen sönder av dessa olika förutsättn­ingar, även om något slags desperat sista försök inte kan uteslutas, säger han.

 ?? Bild: TOMAS ONEBORG/TT/ARKIV ?? Alliansen spricker sakta sönder, enligt statsvetar­e TT talat med.
Bild: TOMAS ONEBORG/TT/ARKIV Alliansen spricker sakta sönder, enligt statsvetar­e TT talat med.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden