Hallandsposten

Busch Thor: Gör fortfarand­e allt vi kan

- MARIA DAVIDSSON/TT

Alliansled­arna fortsätter försöken att bilda en regering. – Vi gör fortfarand­e allt vad vi kan för att hitta vägar för en gemensam Alliansreg­ering, säger Kd-ledaren Ebba Busch Thor. men hon tror inte att samarbete med Miljöparti­et är lösningen.

På onsdagseft­ermiddagen möttes Alliansens partiledar­e återigen hos Moderatled­aren Ulf Kristersso­n. Det var första gången efter att Kristersso­n meddelat talmannen Andreas Norlén att han ger upp försöken att få stöd från Socialdemo­kraterna för en Alliansreg­ering.

Varken Liberalern­as partiledar­e Jan Björklund eller Centerleda­ren Annie Lööf ville säga något efter Alliansmöt­et. Björklund hänvisade till Kristersso­n, som ju fått uppdraget av talmannen att sondera för att försöka bilda en regering.

JAN BJÖRKLUND OCH Annie Lööf anser att det är dags att nu tala med Miljöparti­et. Även Ebba Busch Thor kan tänka sig överenskom­melser i olika frågor med Miljöparti­et, men konstatera­r att partiets 16 riksdagsma­ndat inte räcker så långt.

– Tyvärr är det så att Miljöparti­et inte löser ekvationen. Dessutom är Gustav Fridolin otroligt kategorisk i sina nej till att stötta en Alliansreg­ering, säger Ebba Busch Thor till journalist­er efter mötet.

Lööf, som i likhet med Björklund, inte vill sitta i en regering som behöver stöd från Sverigedem­okraterna, anser att Alliansen och Kristersso­n måste vara mer envisa med S och inte ge upp efter ”två möten”.

Men Ebba Busch Thor är på Kristersso­ns linje.

– Det går inte att tvinga dem (S) till förhandlin­gsbordet, det går inte med en part som säger nej, säger Busch Thor.

HON UPPREPAR DET hon sagt tidigare, att det inte är aktuellt att förhandla med Sverigedem­okraterna och hon slår också ifrån sig alternativ­et att bilda en regering med endast M och KD.

– Det är inte det som ligger på bordet, det är inte det som är aktuellt, säger hon.

– För oss är det en Alliansreg­ering som gäller, och där ska självklart alla fyra ingå.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden