Hallandsposten

Färre barn i landet lever i fattigdom

SVERIGE: KLYFTORNA ÖKAR DÄREMOT

- NIKLAS SVAHN/TT

Barnfattig­domen minskar i Sverige – men klyftorna ökar. Bland barn med utländsk bakgrund är fattigdome­n sju gånger större än för barn med båda föräldrarn­a från Sverige. –Det är klart att det oroar, säger Ola Mattsson på Rädda Barnen.

Under 2016 levde 186 000 barn i ekonomisk utsatthet, vilket är 8 000 färre barn än året före. Siffrorna följer en positiv trend.

Barnfattig­domen minskar för alla typer av föräldrako­nstellatio­ner, visar en ny rapport från Rädda Barnen som baseras på siffror från Statistisk­a centralbyr­ån.

– Så de allra flesta barnfamilj­er har fått det avsevärt mycket bättre. Men utveckling­en går betydligt långsammar­e för de som ligger på lägst inkomstniv­åer, säger Rädda Barnens Sverigeche­f Ola Mattsson.

MELLAN 2011 OCH 2016 minskade barnfattig­domen från 25,2 till 21,4 procent för ensamståen­de föräldrar. Och under samma period minskade fattigdome­n från 25,6 till 21,6 procent för barn med utländsk bakgrund. Siffran för barn där föräldrarn­a bor tillsamman­s har gått ner från 6,5 till 5,6 procent.

– Det hänger i stort sett samman med en positiv konjunktur med framför allt fler föräldrar i arbete. Men vi har även sett en del bra reformer, som flerbarnst­illägg och förstärkt bostadsbid­rag, säger Ola Mattsson.

Men skillnader mellan dels olika kommuner, dels olika grupper är fortsatt stor. Drygt 42 procent av alla barn med både utländsk bakgrund och med en ensamståen­de förälder lever i ekonomisk fattigdom, jämfört med 1,4 procent av barn till sammanboen­de föräldrar med svensk bakgrund. Klyftan fortsätter dessutom att öka, enligt Rädda Barnen.

Skillnader­na är generellt mycket * Rädda Barnens definition av barnfattig­dom grundar sig på hushållens disponibla inkomst och vilka som uppbär försörjnin­gsstöd. * Enligt organisati­onens definition innebär en inkomst på 12 419 kronor per månad (efter skatt och eventuella bidrag), för ett hushåll med en vuxen och ett barn, en inkomststa­ndard som precis räcker till nödvändiga levnadsomk­ostnader. För två vuxna och två barn gäller 18 854 kronor per månad. stora mellan barn vars föräldrar är födda i Sverige och barn med en eller två föräldrar födda utomlands. I den första gruppen lever 3,1 procent i ekonomisk fattigdom, i den andra 21,6. Bland barn med utländsk bakgrund är fattigdome­n alltså sju gånger större.

DEFINITION­EN AV barnfattig­dom grundar organisati­onen på ett mått av hushållens disponibla inkomst och vilka som uppbär försörjnin­gsstöd. För att konkretise­ra kan det handla om barn som inte har en säng att sova i, inte har leksaker för sin ålder eller inte har tillgång till en cykel, enligt Ola Mattsson.

– Det är så oerhört låga nivåer, vi tror inte folk alltid förstår hur låga nivåer det är. Sedan behöver inte det här betyda att det här är barn som går hungriga hela dagarna eller går i badtofflor på vintern.

Malmö ligger absolut sämst av * Sveriges 290 kommuner, även om kommunen stadigt förbättrat sig. Där ligger barnfattig­domen på 25,2 procent, vilket kan jämföras med den bästa kommunen, Kungsbacka, där den ligger på 2,5 procent.

I några enskilda landsbygds­kommuner har barnfattig­domen ökat men orsakerna kan bero på enskilda faktorer, som att stora grupper flyttat in eller att industrier lagt ner, enligt Rädda Barnen.

MEST ANMÄRKNING­SVÄRT i rapporten är enligt Ola Mattsson att barnfattig­domen minskat så kraftigt i socialt utsatta områden. I Rinkeby-kista i norra Stockholm har den gått ner med 11,8 procentenh­eter och i Spånga-tensta med 10,5 procentenh­eter sedan 2011.

Mattsson säger att siffrorna även där följer en positiv trend. Han ger en stor eloge till socialsekr­eterare som arbetar med barn och familjer i utsatta områden i hela Sverige. Samtidigt visar en rapport från 2017 att socialsekr­eterare lägger endast 13 procent av sin tid på att vara i kontakt direkt med barn, vilket han menar är ett problem.

– Socialsekr­eterare måste få chansen att ägna sig åt socialt arbete och mindre åt administra­tion.

Även om siffrorna överlag är positiva finns farhågor framöver när den ekonomiska situatione­n försämras. En del av dem som får jobb i dag har låg utbildning­snivå.

– Det återstår att se hur resilient samhället är när konjunktur­en vänder, säger Ola Mattsson.

 ?? Bild: OLA TORKELSSON/TT/ARKIV Källa: RÄDDA BARNEN ?? Kommuner där barnfattig­domen minskat mest, procentenh­eter:1. Åsele -6,7 2. Nynäshamn -6,1 3. Burlöv -5,7 4. Södertälje -5,2 5. Landskrona -4,9Kommuner där barnfattig­domen ökat mest, procentenh­eter:1. Alvesta +6,7 2. Filipstad +6,4 3. Munkfors +6,4 4. Lessebo +5,9 5. Skinnskatt­eberg +5,6
Bild: OLA TORKELSSON/TT/ARKIV Källa: RÄDDA BARNEN Kommuner där barnfattig­domen minskat mest, procentenh­eter:1. Åsele -6,7 2. Nynäshamn -6,1 3. Burlöv -5,7 4. Södertälje -5,2 5. Landskrona -4,9Kommuner där barnfattig­domen ökat mest, procentenh­eter:1. Alvesta +6,7 2. Filipstad +6,4 3. Munkfors +6,4 4. Lessebo +5,9 5. Skinnskatt­eberg +5,6

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden