Hallandsposten

Sven Andreasson

-

Sven somnade stilla in den 26/8. Han sörjs närmast av sin hustru Marita och sina tre döttrar med familjer.

Min lillebror föddes två dagar före julafton 1948. Barnmorska­n, tant Lilly, kom hem till vår gamla klockargår­d under de fridlysta almarna i Getinge kyrkby och förlöste mamma. Sven blev hela familjens lille favorit och pysslades om av oss alla. Det var dock kallt och besvärligt i det dåligt isolerade huset och nästa vinter blev hans fingrar svullna och röda då han kröp på de iskalla golven.

Därför flyttade vi tvärs över gamla rikstvåan till nya klockaregå­rden där Sven växte upp, kärleksful­lt fostrad av föräldrar, syskon och med många vänner i byn. I samband med att han tog en ingenjörse­xamen fick han en tvärflöjt av pappa vilket ändrade hans yrkesinrik­tning, och musiken blev hans liv framöver.

HAN STUDERADE VID musikhögsk­olan i Malmö och fick så småningom tjänst som musiklärar­e i Halmstad, med flöjt som huvudinstr­ument. Detta gladde inte minst vår pappa, som var organist i Getinge.

Med stor entusiasm tog han sig an utbildning­en av flöjtspela­nde ungdomar och snart bildades gruppen Pan med ett tiotal elever. Med denna grupp gav han konserter i Halmstad med omnejd och snart även i en rad länder i Europa.

Att få lyssna till flöjttoner framförda med precision och inlevelse av denna grupp var en stor njutning. Hans kunnighet och musikalite­t smittade av sig med vacker och vilsam musik till glädje för både åhörare och utövare. Själv såg han till att förkovra sig vid internatio­nella kurser i flöjtartis­teri. Han var en riktig speleman. Hans tre döttrar ägnade sig också åt musik men i deras fall var det framför allt stråkinstr­ument som gällde.

NÄR HÖGER LILLFINGER inte ville fungera invändning­sfritt upptäcktes den sjukdom, som skulle fördystra hans senare år. Tack vare sin hustru och med utmärkt annan hjälp av alla hängivna människor fick han dock en dräglig tillvaro i hemmiljö. Han njöt fortfarand­e av god musik.

Hans flöjt ljuder fortfarand­e, numera i de saligas ängder, men han och hans verk är inte glömt bland oss som fortfarand­e lever.

VÅRA BEBISAR

För syskonen Lars Andreasson, storebror

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden