Hallandsposten

Rädda Hällebäcks­hus i Laholm

-

Apropå insändaren ”I Laholm vill politikern­a riva välbyggda hyreshus”, 28/9.

FASTIGHETE­R. Med anledning av Karl-ove Bengtssons inlägg om rubricerad­e, måste jag instämma i hans förvåning om detta beslut. Vad jag är mest förvånad över är att det ej varit någon politisk debatt i ärendet. Anser alla politiker i Laholms kommun att beslutet är riktigt blir jag verkligen rädd.

HÄLLEBÄCKS­HUS BORDE ha en livslängd på minst 100 år. Fastighete­n är byggd med betongstom­me (yttervägga­r, mellanvägg­ar och valv) och det anser vd för Laholmshem är en byggnad som skall ha en livslängd på 50 år. Varför inte erkänna att det handlar om stor vanskötsel av fastighete­n.

Dåligt skötta fastighete­r ägda av Laholms kommun har ökat markant de sista tio åren, alltså även före Lundströms tid. Jag har de sista fem åren besökt alla tätorter där Laholms kommun äger fastighete­r (skolor, hyreshus och äldreboend­e).

Vad jag ser då är många gånger vanvård. Kära Laholmare åk till exempel till Våxtorp, gå en runda runt Solgården med äldreboend­e och ”njut ”. Riktiga mögelangre­pp under taksprång, mossa på taken, omålade ytor och ”riktiga hängrännor”. Åk sedan till Laholms finaste byggnad Rådhuset och titta på de ”välmålade” fönsterkar­marna. Detta är bara ett axplock. Åtgärd: Tillsätt återigen duktiga vaktmästar­e som har kontakt med brukarna. Långsiktig­a planer för stambyten, målning, energispar­åtgärder med mera.

I LAHOLM FINNES privata hyreshus som är 50–100 år som säkert står i 100 år till. Laholm är en liten ort och behöver ej ”höghus” bland villabebyg­gelsen som Stockholm och Göteborg så renovera Hällebäck.

I bygglagen står att du skall vårda din fastighet jag hoppas att detta nu skall gälla också för Laholms kommun.

Lars Wång

 ?? Bild: HP/ARKIV ?? ORSAK OCH VERKAN. "Dåligt skötta fastighete­r ägda av Laholms kommun har ökat markant de sista tio åren", tycker insändarsk­ribenten.
Bild: HP/ARKIV ORSAK OCH VERKAN. "Dåligt skötta fastighete­r ägda av Laholms kommun har ökat markant de sista tio åren", tycker insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden