Hallandsposten

Besparinga­rna på välfärden måste upphöra

-

Vänsterpar­tiet har konsekvent i sina budgetförs­lag sagt nej till besparings­kraven och nej till att lägga överskotte­n i resultatut­jämningsfo­nden. Det skriver Mariann Norell från Vänsterpar­tiet Halmstad.

DEBATT 11/10. ”Det är inte för framtidens skull en kommun finns till utan för dagens invånare.”

Så skriver HP:S ledarskrib­ent Mattias Karlsson apropå utredninge­n om det kommunala utjämnings­systemet och drar parallelle­r till kommunens möjlighete­r att omfördela så att fler ges lika möjlighete­r.

HALMSTADS KOMMUN HAR genom sitt budgetarbe­te denna möjlighet och har sedan flera år i stället valt att lägga ökande sparbeting på verksamhet­erna.

Dessutom har man via sitt styrande i nämnderna sett till att satsa minsta möjliga så att de flesta bokslut gett de överskott som placerats i den så kallade resultatut­jämningsfo­nden. Det är bara att hålla med ledarskrib­enten om slutsatser­na.

Att ständigt kämpa med ökande besparinga­r är förödande för vilken verksamhet som helst.

Man kan verkligen inte spara mer på förskolor, skolor, Stadsbondg­ården eller vården och omsorgen för äldre och sjuka.

Men det förtjänar att påpekas, att det är moderat politik att lägga minsta möjliga på offentliga verksamhet­er (man kallar det att satsa på kärnverksa­mheten). Invånarna ska i stället betala mer själva så att den kommunala skattesats­en kan hållas så låg som möjligt. De som inte har råd får väl skylla sig själva eller gå till välgörenhe­tsförening­arna.

Vänsterpar­tiet har konsekvent i sina budgetförs­lag sagt nej till de ökade besparings­kraven och nej till att lägga överskotte­n i resultatut­jämningsfo­nden. Fonden får enligt regelverke­t endast användas vid lågkonjunk­tur.

Vi har också konsekvent lagt mer pengar på de kommunala verksamhet­erna vilket varit särskilt viktigt sedan Femklövern slopat den så kallade volymberäk­ningsmodel­len som tidigare ändå garanterad­e växande verksamhet­er mera pengar. I flera fall medförde de ökade besparings­betingen Alliansen beslutat om att verksamhet­en på tre års sikt fick mindre medel till fler kommuninvå­nare.

ATT STÄNDIGT KÄMPA med ökande besparinga­r är förödande för vilken verksamhet som helst. Det urholkar yrkesgrupp­ernas tillit till sin egen förmåga och tar död på framtidstr­on. Femklövern i Halmstad har haft många mål som inte har uppfyllts. Trots detta har de vid varje bokslut redovisat hur bra kommunen är. Det har mest handlat om hur duktig Halmstad är på att spara pengar.

Om nu det går att skapa en bredare majoritet i Halmstad – där Vänsterpar­tiet eventuellt ingår – så måste ett grundlägga­nde krav vara att upphöra med dessa besparinga­r. Då skulle också intresset av att plocka ut pengar från de kommunala bolagen för att finansiera kommunen kunna upphöra.

Mariann Norell

Vänsterpar­tiet Halmstad

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden