Hallandsposten

Ingen julturné – Carola

MUSIK: JUL I LADAN PÅ HEMMAPLAN FÖR SÅNGERSKAN

- SOFIA SUNDSTRÖM/TT

Carola Häggkvist har släppt jullåt på jullåt och har flitigt besökt olika platser i landet med sina decemberko­nserter. I år stannar hon där hon är. Den 23 november kommer träladan i Steninge slottsby att fyllas av jullåtar, när Carola inviger byggnaden som konsertlok­al med konsertser­ien Jul med Carola.

I parken bredvid ligger hennes egen bostad.

– Det är en unik plats. Just det och att vi får komma till en slottsmilj­ö ute på landet, så nära Stockholm, där det både finns julmarknad och julbord om man vill. För mig är det en dröm som blir sann, berättar Carola Häggkvist några minuter efter att hon klippt det röda bandet för att signalera att byggnaden är invigd.

TILL EN BÖRJAN var det tänkt att det skulle bli sex konserter med Jul med Carola, men nu avslöjar hon att ytterligar­e en konsert kommer att släppas. Med sig på scenen har hon de musiker hon tidigare turnérat med, samt gospelköre­n By Grace.

– Man kommer att få höra mina största julklassik­er, som Himlen i min famn och låtar från min senaste platta Drömmen om julen, lite gospel och några favoritlåt­ar, berättar Carola Häggkvist.

Hon började undersöka möjlighete­rna för den k-märkta ladan för ungefär ett år sedan. Den är inte isolerad, men värmerör ska rädda publiken från den värsta vinterkyla­n.

– Vi har försökt att behålla det genuina, det måste vara springor i den för att den inte ska rasa, den är stor som en hangar, en katedral, och sedan har vi den här fina väggen som nästan ser ut som ett kyrkfönste­r, säger hon och pekar mot den bortre väggen, där scenen också är planerad att stå.

Hon berättar även att ladan faktiskt har fallit ihop en gång tidigare, för över 100 år sedan – något det inte finns risk för nu.

Carola Häggkvist beskriver sig som en nomad i juletid. I 35 år har hon turnérat runt i landet. 2018 gör hon däremot tvärtom – och låter publiken komma hem till henne. – Här kan jag vara fri, säger Carola.

INOM EN NÄRA framtid kommer Carola att släppa en ny singel, men i sin kommande konsertser­ie är det bara julmusik som får plats – om hon inte får känsla för någonting mer.

– Jag tror att jag har sjungit Evighet någon gång, den kan man göra väldigt vacker och himmelsk beroende på hur man arrangerar. Jag har också sjungit Allt kommer bli bra, mamma när min mamma gick bort 2004. Det är många som kan känna den där känslan av saknad och sorg i juletider, då kan man dela den erfarenhet­en, säger Carola Häggkvist.

 ??  ?? BJUDER IN. Carola Häggkvist inviger ladan i Steninge slottsby som konsertlok­al.
BJUDER IN. Carola Häggkvist inviger ladan i Steninge slottsby som konsertlok­al.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden