Hallandsposten

Halmstad.

HALMSTAD: LÄKARENS PATIENTER VITTNAR OM LIV EFTER DÖDEN Nangijalas paradisisk­a tillvaro kanske inte bara var hittepå. Det vittnar de upplevelse­r som en knapp femtedel av de människor som överlever långa hjärtstopp kan berätta om.

- HANNA SJÖBERG 010-471 51 19 hs@hallandspo­sten.se

Vad händer efter döden? Läkaren Hans Zingmark har frågat patienter som har haft långa hjärtstopp om deras upplevelse­r.

– Efter att jag har fått ta del av alla de här väldigt starka berättelse­rna kan jag inte tro att medvetande­t bara produceras av vår hjärna, säger Hans Zingmark, läkare som forskat på upplevelse­r under längre hjärtstopp.

Alla, eller i alla fall de allra flesta av oss, har väl någon gång brottats med tankar om döden, hur den känns och vad som eventuellt kommer efteråt. Stora, i viss mening filosofisk­a tankar som det är svårt, för att inte säga omöjligt att få något svar på. Men Hans Zingmarks intervjuer med människor som upplevt längre hjärtstopp kan kanske ge oss i alla fall en liten fingervisn­ing om i vilken riktning döden för oss.

HAN HAR LÄNGE varit intressera­d av medvetande­t, vad det egentligen är och hur det fungerar. När han skulle börja forska låg det därför nära till hands att faktiskt börja undersöka hur människor som under ett hjärtstopp varit i praktiken döda under någon eller några minuter innan de återvänt till livet upplevde det. När han under samma period var med om att återuppliv­a en patient som drabbats av just hjärtstopp, då bestämde han sig definitivt.

Patienten skickades till Lund men när han kom tillbaka några dagar senare frågade Hans Zingmark om han upplevt något särskilt under händelsen.

–Den blicken jag fick, han synade mig i sömmarna, det var som att han ville kolla om han kunde lita på att jag skulle förvalta hans berättelse väl.

Och det han berättade var på många sätt häpnadsväc­kande.

– Han berättade att det började med att han själv var ungefär två år och satt på en trehjuling och bakom honom stod hans mamma och pappa. Han beskrev att det fanns så mycket värme, så mycket kärlek.

Sedan följde exakta scener ur hans liv i ett rasande tempo. Människor, platser, kläder, svar, känslor och tankar. Allt fanns på plats.

– Han sade själv att allt gick snabbt som ett pistolskot­t men att det trots det var otroligt verkligt. Det var något han aldrig skulle

kunnat fantisera ihop. Trots att jag intervjuat honom i flera timmar bara fortsatte det att komma fler detaljer. Det var som ett vulkanutbr­ott.

ANDRA DELTAGARE I studien beskriver helt andra fenomen. De berättar i stället om olika ljusfenome­n eller tunnlar som känns varma, välkomnand­e och vänliga. Och just känslan av liv, av gemenskap och en övertygels­e om att det de upplevt är högst verkligt är gemensamma nämnare för alla deltagarna.

– De säger att det är något helt annat än en dröm. Allihop är väldigt övertygade om att det de upplevt är mycket starkare än så. Det är lika verkligt som verklighet­en när du och jag sitter här.

Gemensamt för allihop är också att deras upplevelse­r fått dem att snabbt ändra livsåskådn­ing trots att just livsåskådn­ing brukar betraktas som en stabil grund vi bär med oss genom livet utan att rucka särskilt mycket på.

– De här personerna berättar allihop att de plötsligt slutat bry sig så mycket om materialis­tiska saker. Det som betyder något är människor och relationer. Allt annat blir mindre viktigt.

– Alla beskriver också livet här som något väldigt värdefullt och viktigt att ta vara på. Men deras ångest eller rädsla inför döden är helt borta. De är allihop helt övertygade om att det finns något annat, något mer.

Traditione­llt brukar den här typen av fenomen förklaras av syrebrist, en kraftig dusch av olika ämnen som hjärnan utsätts för under extremt kraftig stress eller en speciell form av epilepsi.

Hans Zingmark själv säger att han förstås inte vet vad som orsakar de här olika fenomenen. Och han vet att det är kontrovers­iellt.

Men det faktum att hjärnan är tillfällig­t död när de här fenomenen äger rum gör att han har svårt att förlika sig med dagens förklaring­smodeller.

– Jag får inte ihop det. Jag förstår inte hur en hjärna som när det här händer faktiskt är död kan skapa allt det som de här personerna berättar om, säger han.

 ??  ??
 ??  ?? NYFIKEN. Hans Zingmark har undersökt hur de upplevelse­r en del av de patienter får under ett längre hjärtstopp påverkar deras livsåskådn­ing.
NYFIKEN. Hans Zingmark har undersökt hur de upplevelse­r en del av de patienter får under ett längre hjärtstopp påverkar deras livsåskådn­ing.
 ??  ?? VÄRME. Alla de personer Hans Zingmark intervjuat beskriver sina upplevelse­r under sitt hjärtstopp som varma och välkomnand­e.
VÄRME. Alla de personer Hans Zingmark intervjuat beskriver sina upplevelse­r under sitt hjärtstopp som varma och välkomnand­e.
 ?? Illustrati­on: JARI VÄLITALO ??
Illustrati­on: JARI VÄLITALO

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden