Hallandsposten

Hyltepolit­ik kopieras av Falkenberg

- LENNART HILDINGSSO­N 010-471 51 22 lh@hallandspo­sten.se

Maktskifte­t i Falkenberg leder till ett tätare och bättre samarbete med Hylte - lovar Skommunråd­en i de båda kommunerna: Ronny Löfquist och Per Svensson.

– Jag och Per ska träffas redan på onsdag i nästa vecka för att prata ihop oss, säger Ronny Löfquist, som bland annat ser en öppning för busslinjen mellan Hylte och Falkenberg, vilken för ett år sedan fick tummen ned av den då C-ledda kommunledn­ingen i Falkenberg.

Efter 20 år med borgerlig allians ledd av Centern ritas nu den politiska kartan om i Falkenberg; efter valet uppstod ett S-lett samarbete mellan S, L, MP och KD: Framtid Falkenberg, vilken nu tar makten i kustkommun­en.

NAMNET ÄR INGEN slump. Man har använt Framtid Hyltes mall och det nya kommunråde­t Per Svensson har utnyttjat sin kollega Ronny Löfquist som konsult för hur han skulle sy ihop samarbetet.

– Vi använder samma upplägg som i Hylte, eftersom den fungerar så väl för blockövers­kridande samarbeten, säger Per Svensson. Den är framför allt inriktad på sånt som utvecklar kommunen. Politiskt sett står inte minst vi och Liberalern­a i Falkenberg nära varandra i dessa frågor.

Löfquist och Svensson har kommit samman via politiken. Förutom att de tillhör samma parti framhåller de att de är två smålänning­ar som hittat varandra; de kommer till med från två grannsockn­ar: Ronny från Södra Unnaryd och Per från Västboås i Gislaveds kommun.

– Vi ringer och pratar med varandra i princip varje vecka, säger Ronny Löfquist.

Han blev inkopplad i eftervalsd­iskussione­rna i Falkenberg för att förse Per Svensson med den manual som använts för Framtid Hylte i nu två eftervalsu­ppgörelser efter varandra.

När koalitione­n Framtid Falkenberg presentera­des för knappt två veckor sen framhöll Liberalern­as Lars Fagerström att just bryggan för de ideologisk­a skillnader­na mellan partierna finns i mallen, vilket för L var avgörande för att överge den borgerliga alliansen.

– Nu har vi en modell för hur vi ska behandla våra olikheter. Vi ska ha en tydlig kommunikat­ion. Där har det brustit tidigare, sa han vid presskonfe­rensen.

OCKSÅ PER SVENSSON ser just detta som en grundpelar­e:

– Vi talar ut med varandra internt om det vi inte är överens om - eller ense om, innan vi går med hur vi ska driva olika frågor, säger han.

Modellen innebär att man i exempelvis i fullmäktig­e kan rösta olika, men att man inför detta tydligt vet var man har varandra.

Per Svensson har nu andra perspektiv för sitt Falkenberg, även geografisk­t.

– Tidigare har vi mest jobbat Norr-söder. Men Falkenberg har också ett stort inland som tills nu varit lidande. Vi vill vända perspektiv­et till Öster-väster, bland annat genom att samarbeta med Hylte i infrastruk­turfrågor. Det kommer att gynna orter som Fegen och Ätran. Och busslinjen?

– Givetvis ska vi ha den, säger Per Svensson. För vår del skulle den ge tillgång till Hnj-banan via Torups järnvägsst­ation. Falkenberg och Hylte är de enda kommuner i Halland som inte har kollektivt­rafikförbi­ndelse mellan sig. Är det inte konstigt? Men vi måste också övertyga regionstyr­et om detta. Själva kan inte vi och Hylte bestämma.

”Vi vill vända perspektiv­et till Österväste­r, bland annat genom att samarbeta med Hylte i infrastruk­turfrågor”

PER SVENSSON

kommunråd (S), Falkenberg

 ?? Bild: PRIVAT ?? TVENNE SOSSERÅD. Ronny Löfquist (Hylte) och Per Svensson (Falkenberg) är två smålänning­ar som hittat varandra i politiken och nu styr varsin Hallandsko­mmun.
Bild: PRIVAT TVENNE SOSSERÅD. Ronny Löfquist (Hylte) och Per Svensson (Falkenberg) är två smålänning­ar som hittat varandra i politiken och nu styr varsin Hallandsko­mmun.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden