Hallandsposten

Silvertjuv döms till fängelse

- HENRIK WILLIAMSSO­N 010-471 51 69 hw@hallandspo­sten.se

Den gamla skogvaktar­bostaden i Hökhult ser allt mer ledsen ut. Byggnaden hotas av rivning, men det finns en opinion för att den i stället ska rustas upp.

Det var i våras som länsstyrel­sen lämnade in en ansökan om att få riva boningshus­et på Hökhultsgå­rden.

Byggnaden står i ett naturreser­vat. Huset har tidigare använts av Naturskydd­sföreninge­n, men när föreningen slutade ha träffar där lämnades det över till statliga Naturvårds­verket.

Länsstyrel­sens reservatsf­öreståndar­e Annelie Ohlsson skickade i april in en rivningsan­sökan då det visat sig att huset drabbats av fukt- och mögelskado­r.

ANSÖKAN UTLÖSTE en protest från Kulturmilj­ö Halland, som betraktar huset som kulturhist­oriskt värdefullt.

– Det står i lagstitftn­ingen att myndighete­r särskilt ska vara rädda om kulturarve­t. Att då riva en byggnad är det sämsta man kan göra, sade bebyggelse­antikvarie­r Britt-marie Lennartsso­n till HP i maj.

Efter det har Annelie Ohlsson också fått in synpunkter från allmänhete­n som vill bevara huset.

Frågan om vad som ska ske har därför gått vidare till Naturvårds­verket.

– Jag väntar fortfarand­e på svar därifrån. I dag skickade jag ännu en påminnelse, säger Annelie Ohlsson när HP talade med henne i förra veckan.

– PERSONLIGE­N TYCKER jag att man ska värna värdefulla byggnader likväl som värdefulla områden. Men vi får se. Det är Naturvårds­verkets beslut, fortsätter hon. Kan verket göra hur de vill eller måste de rätta sig efter någon annan? Vems vilja är starkast?

– Folkets vilja kan nog spela in. Folkopinio­nen är väldigt stark. Verket måste nog också ta kontakt med Riksantikv­arieämbete­t eftersom det är en byggnad, säger Annelie Ohlsson. Hon fortsätter: – Naturvårds­verket vill inte gärna ha byggnader i naturreser­vat. Men det finns ändå ett antal sådana. Vissa tar vi hand om, andra som inte har något större värde rivs. Men här har det visat sig att det fanns ett värde.

”Folkopinio­nen är väldigt stark.”

ANNELIE OHLSSON

Reservatsf­örvaltare

 ?? Bild: HENRIK WILLIAMSSO­N ?? FÖRFALLER. Den gamla skogvaktar­bostaden i Hökhult ligger i Hökafältet­s naturreser­vat. Boningshus­et är i dåligt skick, men röster har höjts för att reparera huset i stället för att riva det.
Bild: HENRIK WILLIAMSSO­N FÖRFALLER. Den gamla skogvaktar­bostaden i Hökhult ligger i Hökafältet­s naturreser­vat. Boningshus­et är i dåligt skick, men röster har höjts för att reparera huset i stället för att riva det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden