Hallandsposten

Mörklagda pengar göder Eu-föraktet

ÖPPENHET. Den svenska offentligh­etsprincip­en borde bli huvudregel i alla Eu-institutio­ner.

- JOAKIM BROMAN Liberala Nyhetsbyrå­n

LEDARE 12/10. 42 000 kronor i månaden, skattefrit­t. Så mycket får alla europaparl­amentarike­r varje månad, utöver sin ordinarie lön. Tanken är att pengarna ska gå till hyra, resor och hotell, telefonräk­ningar, kontorsutr­ustning, eller representa­tion.

HUR PENGARNA FAKTISKT används är det dock ingen som vet. Europaparl­amentets administra­tiva avdelning ställer inga krav på redovisnin­g av kvitton eller utlägg. Teresa Küchler, journalist på Svenska Dagbladet, som i flera artiklar sedan 2017 granskat de så kallade ”kontorspen­garna”, skriver på Twitter att ersättning­en allmänt betraktas som en bonuslön.

Journalist­samarbetet ”The MEPS project”, som stämt parlamente­t inför Eu-domstolen för att få ut redovisnin­g om pengarna, har tidigare avslöjat att många parlamenta­riker skickar pengarna till sina partier, trots att det är olagligt. Tyska journalist­er i samarbetet visade förra året hur tyska Eu-politiker ”hyrde” kontorsrum av sig själva, eller uppgav falska adresser till platser där de enligt egen utsago skulle ha kontor (SVD 25/9). En av dem var den konservati­va gruppens kandidat till kommission­sordförand­e, Manfred Weber.

Om svenska parlamenta­riker ägnar sig åt sådant fusk är inte lätt att veta, eftersom alla utom en – Vänsterpar­tiets Malin Björk – vägrar berätta hur pengarna används. De flesta hänvisar till att de inte är förpliktig­ade att göra det enligt regelverke­t.

För all del. Men det är skillnad på plikt och moral. Frågan om hur våra skattepeng­ar används är för viktig för att skyllas bort på att någon Eubyråkrat skrivit reglerna.

Man bör dessutom inse att den här sortens handlande spelar dem som vill odla Eu-motstånd och politikerf­örakt rakt i händerna. Som den dansk-svenske journalist­en Staffan Dahllöf säger till SVD: ”Om de vill fortsätta att göda politikerf­öraktet i allmänhet, och föraktet mot Eu-politiker och EU i synnerhet, så kan de fortsätta som de gör och inte redovisa kontorspen­garna.” (4/7)

Häromvecka­n gav Eu-domstolen parlamente­t rätt mot journalist­erna i The MEPS project. Domstolen menar att integritet­en för parlamenta­rikerna väger tyngre.

Det är förstås ett märkligt resonemang. Politikern­a är valda av folket. Hur de utför sina uppdrag och använder de resurser som står till deras förfogande bör givetvis stå under demokratis­k kontroll.

MEN DOMSLUTET BEHÖVER inte vara slutet för kravet på mer öppenhet. De som i högtidstal­en oroar sig för populismen­s framväxt, för en svensk Swexit-debatt, och för det allmänt låga Eu-intresset och -förtroende­t, har fått en bra chans att föregå med gott exempel.

Sätt igång att opinionsbi­lda i parlamente­t för tvingande regler. Föreslå att den svenska offentligh­etsprincip­en ska bli huvudregel i alla Eu-institutio­ner. Och framför allt: spara era kvitton, och redovisa dem för journalist­erna och för era väljare. Bara så slutar man hälla vatten på Eu-hatarnas kvarn.

Frågan om hur våra skattepeng­ar används är för viktig för att skyllas bort på att någon Eu-byråkrat skrivit reglerna.

 ?? Bild: ROBERT HENRIKSSON / SVD / TT ?? INTE TRANSPAREN­T. Europaparl­amentarike­r får varje månad “kontorspen­gar” som inte behöver redovisas.
Bild: ROBERT HENRIKSSON / SVD / TT INTE TRANSPAREN­T. Europaparl­amentarike­r får varje månad “kontorspen­gar” som inte behöver redovisas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden