Hallandsposten

Misstänkt för mord släpptes

- JAN STOHR

En 30-årig man som misstänks för mord i staden Prizren i södra Kosovo 2015 har gripits i södra Halland. Han var anhållen och begärs utlämnad. Men osäkerhete­n kring fallet gjorde att tingsrätte­n släppte honom.

Mannen greps vid 22-tiden på måndagskvä­llen. Under natten till tisdagen beslutade en åklagare vid Nationella åklagaravd­elningen – riksenhete­n mot internatio­nell och organisera­d brottsligh­et – om att han skulle anhållas.

Det är UNMIK, United nations mission in Kosovo, som utfärdat efterlysni­ngen på 30-åringen. Han misstänks ha ingått i en grupp som var inblandad i en eldstrid på öppen gata i Prizren den 7 september 2015.

”Misstanken gäller mord, allmänfarl­ig vårdslöshe­t, grov misshandel och vapenbrott.”

30-åringen ingick i ett sällskap på ytterligar­e två personer som kunnat identifier­as samt en oidentifie­rad man. Vid eldstriden avled en person i den andra gruppen. Ytterligar­e två personer i den gruppen och en helt utomståend­e person skadades. Misstanken som ligger till grund för anhållande­t gäller mord, allmänfarl­ig vårdslöshe­t, grov misshandel och vapenbrott.

När saken prövades i tingsrätte­n upphävde rätten anhållande­t. Det finns för många oklarheter i fallet för att hålla mannen frihetsber­övad, bedömer rätten.

– Han nekar till misstankar­na och berättade under förhandlin­gen att det redan har varit rättegång kring den här saken i Kosovo och att det sitter en man i fängelse som dömts för mordet, förklarar 30-åringens advokat, Lars Brandel.

Han ser tveksamhet­er kring UNMIKS status i frågan och ifrågasatt­e om uppgiftern­a i efterlysni­ngen, som formulerad­es redan 2015, verkligen var uppdaterad­e med sådan säkerhet att det skulle finnas skäl att hålla 30-åringen frihetsber­övad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden