Hallandsposten

Axmyr hittad död i hemmet

- JAN STOHR 010-471 51 47 jas@hallandspo­sten.se

80-årige Leif Axmyr hittades död i sitt hem natten till torsdagen. Efter att ha avtjänat 34 år i fängelse hjälptes han till ett liv utanför murarna av Kris i Halmstad.

Leif Axmyr dömdes för dubbelmord och blev den person som suttit längst i fängelse i Sverige. I juni 2016 frigavs han och flyttade då till Kris, Kriminella­s revansch i samhället, och deras boende i Halmstad.

Inför frigivning­en hade Leif Axmyr suttit på anstalten i Halmstad.

– Jag träffade honom härom dagen. Då sade han ”Jag känner mig så jävla levande” berättar vännen Per-uno ”Putte” Fransson.

Men Per-uno Fransson visste att allt inte var riktigt bra och uppmanade flera gånger Axmyr att söka läkarhjälp.

– Leif var en omtyckt person. Han höll sig nykter i över ett år, men valde sedan att dricka och kunde inte vara kvar i Kris. Vi fortsatte att vara vänner ändå, fortsätter Putte Fransson.

Sista tiden hade alkoholen så pass stor plats i Leif Axmyrs liv att han till och med hamnade i trubbel några gånger.

– Jag är verkligen glad att han fick sluta sitt liv utanför fängelsemu­rarna, lägger Putte Fransson till.

Även Paul Barath, förbundsor­dförande för Kris, såg riskerna med Leif Axmyrs livsval på slutet och delar uppfattnin­gen om det stora värdet i att Axmyr var en fri man när han dog.

– Han hade mycket av sitt gamla liv i sig. Vi trodde att den största utmaningen skulle vara att lära honom allt sådant som att åka buss, låna böcker på biblioteke­t, betala räkningar, att anpassa honom till samhället helt enkelt.

 ??  ?? JUNI 2016. Leif Axmyr flyttade till Kris boende efter 34 år i fängelse.
JUNI 2016. Leif Axmyr flyttade till Kris boende efter 34 år i fängelse.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden