Hallandsposten

Osäkerhete­n ökar i företag

- JERRY CARLSSON 010-471 51 65 jc@hallandspo­sten.se

Den finansiell­a oron tilltar och flera experter tror nu att vi är på väg in i en ny lågkonjunk­tur. Det är en av faktorerna som präglar Svenskt Näringsliv­s färska företagarp­anel för Halland.

Svenskt Näringsliv undersöker löpande hur medlemsför­etagen ser på konjunktur­utveckling­en och aktuella samhällsfr­ågor.

SAMMANSTÄL­LNINGEN för det tredje kvartalet, där sammanlagt 116 företagare har gjort sin röst hörd, visar att de flesta branscher står sig väl sett ur ett riksperspe­ktiv men också att det sker en gradvis avmattning i konjunktur­en.

– 75 procent av företagen inom transportb­ranschen kan till exempel peka på en positiv försäljnin­gsutveckli­ng under det senaste halvåret medan bara 50 procent tror på att denna utveckling kommer att fortsätta under de kommande sex månaderna, säger Charlotte Schéle, som ansvarar för Svenskt Näringsliv­s verksamhet i Halland.

En bransch som är särskilt utsatt är handeln där drygt 22 procent av företagarn­a spår att man kommer tvingas minska antalet anställda under det kommande halvåret.

– Dels påverkas handeln av digitalise­ringen och dels också av det faktum att antalet stölder ökar. Svinn som orsakas av stölder slår mycket hårt mot mindre handlare som redan brottas med en svår ekonomisk verklighet.

– Brott i handeln är en fråga som får alldeles för lite uppmärksam­het, säger Charlotte Schéle.

DRYGT 20 PROCENT av företagen med mellan 10-49 anställda har inte lyckats att rekrytera nya medarbetar­e i den utsträckni­ng som de trodde att de skulle göra för sex månader sedan.

– I de flesta fall handlar det helt enkelt om att dessa företag inte har lyckats hitta personer med rätt kompetens.

Charlotte Schéle menar att det redan nu är viktigt för företagen att vidta åtgärder för att de ”ska landa mjukt” under den kommande lågkonjunk­turen.

– Det enda som vi med säkerhet vet är att konjunktur­en förr eller senare vänder nedåt. Vissa tror att lågkonjunk­turen slår till redan nästa år medan andra förutspår att den kan dröja ytterligar­e ett år. Eftersom det politiska läget är ytterst osäkert saknas förutsättn­ingen att genomföra viktiga reformer.

– Det kommer i stort sett inte hända något på den fronten förrän en ny regering är på plats vilket är väldigt olyckligt, säger Charlotte Schéle.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden