Hallandsposten

Svag positiv utveckling för cityhandel­n

- JERRY CARLSSON 010-471 51 65 jc@hallandspo­sten.se

Den totala omsättning­en i Halmstads stadskärna ökade under förra året med 0,2 procent. Samtidigt backade sällanköps­varuhandel­n med 2,7 procent.

På torsdagen presentera­de Halmstad City och Fastighets­ägarna rapporten Cityklimat­et i Halmstad, som utförts av konsultför­etaget WSP, för bland annat politiker och näringsidk­are på Grand Hotell i Halmstad.

Det är dessutom första gången som Hallarnas påverkan vägs in i undersökni­ngen.

– Jag kände mig lite orolig inför resultatet. 2017 var ett speciellt år på många sätt. Storgatan byggdes om, vilket påverkade handeln i högsta grad och Hallarna öppnade. Med tanke på dessa stora utmaningar är jag nöjd med resultatet, säger Sanna Westerberg, verksamhet­schef på Halmstad City.

Handeln i Halmstads stadskärna omsatte totalt 1 939 miljoner kronor under 2017, en svag uppgång jämfört med året innan då omsättning­en var 1 936 miljoner kronor.

Branscher som pekar uppåt i rapporten är kafé och restaurang, annan service samt dagligvaro­r.

Sällanköps­varor backar med 2,7 procent och det är främst inom klädbransc­hen som minskninge­n är särskilt tydlig.

– Det är naturligtv­is en trist utveckling. För att vända denna trend tror jag att det är viktigt att klädbutike­rna skapar en attraktiv verksamhet utifrån de förutsättn­ingar som finns. Det kan till exempel handla om att man kopplar på någon typ av tjänstever­ksamhet och erbjuder olika former av aktivitete­r för att kunna locka en större kundkrets, säger Sanna Westerberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden