Hallandsposten

Kommunen ska börja ställa sociala krav

- JONATAN GERNES 010-471 50 98 jg@hallandspo­sten.se

Laholms kommun ska ställa högre krav på sociala hänsyn i sina upphandlin­gar.

Sociala krav är en av nyheterna när kommunen nu har uppdaterat sin sju år gamla upphandlin­gspolicy.

Alla personer som arbetar med att utföra kontrakt åt kommunen ska ha skäliga arbetsvill­kor och en bra arbetsmilj­ö. Det kan låta självklart, men har inte varit uttalat tidigare.

– Vi ställer inte krav på att det ska finnas kollektiva­vtal, däremot kollektivl­iknande avtal, säger Elisabetb Babic (M), ordförande i kommunstyr­elsen.

KRAVEN SKA STÄLLAS ”när det är möjligt och lämpligt”.

– Vi har också krav på att underlever­antörer sköter sig och följer miljö- och arbetsmilj­ölagstiftn­ingen. Det är något som inte funnits tidigare, säger Lena Olofsdotte­r (C).

Kommunen kan även välja att premiera leverantör­er som bidrar till att öka social integratio­n.

– Det ger möjlighet att vikta om företaget till exempel har anställda som kommer från social verksamhet, säger Elisabet Babic.

LAHOLMS KOMMUN har varit i blåsväder flera gånger de senaste åren för sina upphandlin­gar. Konkurrens­verket har krävt upphandlin­gsböter och kommunens egna revisorer har pekat på brister, senast efter beachvolle­ybollskand­alen. Det är bakgrunden till att policyn ses över.

– Dessutom förändras lagstiftni­ngen och många upphandlin­gar överklagas. Det har vi många praktiska exempel på i kommunen, säger Elisabet Babic.

Det övergripan­de målet för kommunens upphandlin­gar är att hushålla med skattebeta­larnas pengar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden