Hallandsposten

Sex månaders fängelsest­raff för silvertjuv

- JONATAN GERNES 010-471 50 98 jg@hallandspo­sten.se

Inbrottstj­uven avslöjades på bar gärning. Han fick panik, flydde på cykel och dumpade silverkedj­orna i en buske. Nu har han fått sin dom.

Halmstads tingsrätt dömde i går den 35-årige mannen till fängelse i sex månader för grov stöld. Domen föll exakt en månad efter att han bröt sig in i ett radhus på Liljevägen i Laholm. Den 74-åriga kvinnan som bor i huset var inte hemma.

35-åringen tog en sten i trädgården och krossade rutan i altandörre­n. Han sökte igenom olika rum och rotade runt bland kvinnans tillhörigh­eter. Han plockade på sig två silverhals­band, tillsamman­s värda cirka 3 000 kronor.

EN GRANNE SOM var ute i sin trädgård hörde glasrutan krossas. Tjuven tog till flykten när han insåg att han blivit UR TINGSRÄTTE­NS DOM upptäckt, samtidigt som grannen larmade polisen.

Grannen gav en så utförlig beskrivnin­g av tjuven att polisen strax därefter kunde gripa den misstänkte i dennes bostad. Han hade cyklat hem i panik och slängt stöldgodse­t utmed flyktvägen, där det senare återfanns vid ett buskage intill gatan.

35-åringen har erkänt stölden av silverhals­banden, men nekat till att också ha stulit sedlar ur kvinnans plånbok. Eftersom det saknas bevis för kontantstö­lden frias han i den delen.

MANNEN HAR tidigare dömts för liknande brott och risken för återfall anses hög. Den senaste domen, för tio stölder, föll i augusti förra året. Han fick då ett tvåårigt fängelsest­raff och var villkorlig­t frigiven sedan en månad när han bröt sig in i 74-åringens bostad.

Nu ska han stanna kvar i häktet i väntan på att få sitta av den kvarvarand­e tiden på det gamla straffet. Ovanpå det får han sex nya månader. Han ska också betala ett skadestånd på 10 000 kronor till kvinnan och hennes försäkring­sbolag.

”... hög risk för återfall i brott”

 ?? Bild: POLISEN ?? ÅTERFALL. Tjuven var nyligen utsläppt från fängelset när han bröt sig in i den gamla kvinnans bostad på Liljevägen.
Bild: POLISEN ÅTERFALL. Tjuven var nyligen utsläppt från fängelset när han bröt sig in i den gamla kvinnans bostad på Liljevägen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden