Hallandsposten

Missnöje med stöd för budget

- LENNART HILDINGSSO­N

– Vi vill ha lika mycket tid med tjänstemän­nen för att göra vårt budgetförs­lag.

Det säger Centerpart­iets Lennart Ohlsson sedan opposition­en, C + M, bara tilldelats en dags biträde med folk från kommunledn­ingsoch ekonomikon­toret för att knåpa ihop en budget.

I FÖRRA VECKAN hade majoritete­n Framtid Hylte, när den var samlad två dagar på pensionat i Femsjö, tillgång till kommunens tjänstemän båda dagarna.

–De behövde tjänstemän i två dagar. Socialdemo­kraterna och de andra i Framtid Hylte har väl inte svårare att fatta än vi, utbrister Lennart Ohlsson.

Ronny Löfquist svarar att Framtid Hylte sitter i majoritet och därför bestämmer fördelning­en av tjänstemän­nen som resurs.

– Jag kunde ha sagt att ni får ingenting. Men nu försöker jag ge tid som grovt speglar deras mandat i fullmäktig­e.

Men han medger att den tankegånge­n mest gällt hur mycket av arvoderad tid ur kommunkass­an som både majoritete­n och opposition­spartierna ska få.

Ronny Löfquist säger till HP, ger löftet, att om exempelvis Centern och Moderatern­a på ej arvoderad tid vill ha ytterligar­e budgetmöte­n - på kontorstid då folk på kommunkont­oret jobbar - har de också möjlighet att bjuda in tjänstemän­nen på dessa.

– Vill de dessutom ha hjälp med olika beräkninga­r kan de hela tiden vända sig till ekonomikon­toret.

OHLSSON SÄGER ATT hans parti, tillsamman­s med Moderatern­a, tillsvidar­e lappar ihop problemet genom att ha två halvdagar med tjänstemän­nen. På så sätt hinner de få informatio­n från tjänstemän­nen ena gången, åka hem och fundera för att sedan sätta ihop förslag andra gången. Den första halvdagen avverkades redan i måndags.

SD, som är i egen opposition, har av kommunstyr­elsens ordförande, Löfquist, fått kvoterat ”0,5– 1 dag med tjänsteman­nastöd” samt med sammanträd­esarvode för två personer.

 ?? Bild: ISABEL BARK/ARKIV ?? ORÄTTVIST. Lennart Ohlsson (C) anser att alla partier ska få lika mycket stöd och resurser för att ta fram förslag till budget för 2019.
Bild: ISABEL BARK/ARKIV ORÄTTVIST. Lennart Ohlsson (C) anser att alla partier ska få lika mycket stöd och resurser för att ta fram förslag till budget för 2019.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden