Hallandsposten

”Informatio­nen kom för sent”

- LENNART HILDINGSSO­N

Skolpoliti­kerna fick inte informatio­n om sin dåliga ekonomi förrän vid ett möte i mitten av maj. Detta trots att det började gå utför redan i inledninge­n av året.

På sammanträd­en i mars (arbetsutsk­ottet) och april (hela nämnden) ströks punkten ”ekonomi” ur dagordning­en.

– Det var för att man inte trodde på siffrorna. De var, sa man, inte trovärdiga, berättar Malin Svan (C), vice ordförande i barn- och ungdomsnäm­nden.

AV NÄMNDENS ORDFÖRANDE Maria Hedin (S), som enligt Svan borde varit mer insatt, fick de övriga ledamötern­a inte besked om vad de icke trovärdiga siffrorna egentligen visade.

Inte heller av tjänstemän­nen som deltog vid mötet. Vid nämnden 16 maj fick man till slut besked: prognosen visade ett underskott på 10 miljoner kronor för året som helhet, trots ett extra anslag på 16 miljoner redan vid årets början.

– Vi har förlorat nästan ett halvår i tid, eftersom vi inte fick reda på något tidigare. Det är för bedrövligt, säger Malin Svan.

MARIA HEDIN MEDGER för HP att siffrorna inte redovisade­s i nämnden för att man inte litade på dem.

– Jag valde att ta bort ta bort prognosen för att det fanns så mycket osäkerhet i den, bland annat kring statsbidra­gen som vi såg började minska.

Hedin tillägger att man för den sakens skull inte struntade i det. Det hölls informella möten med henne själv, förvaltnin­gens tjänstemän, kommunråde­t och kommunchef­en - alla tillsamman­s.

De tio miljonerna har i nuläget växt till ett minus som verkar hamna på 21 miljoner för 2018.

I början av sommaren försökte också Centerpart­iet, med stöd av M, få igenom ett beslut i nämnden om att begära ytterligar­e 5,7 miljoner av kommunstyr­elsen för att täcka det underskott som, så att säga, beror på ökade kostnader för undervisni­ngslokaler. Det röstades ned.

I september föreslog Malin Svan att man skulle begära i stort sett samma belopp extra, för ökade kostnader för institutio­nsplacerad­e barn. Det avslogs också efter en votering.

– Problemet är också att vi inte får fördjupade uppgifter. Exempelvis för hur lång tid är barnen placerade? Vi får heller inte reda på vilka skolenhete­r som visar underskott, säger Malin Svan.

 ?? Bild: LENNART HILDINGSSO­N/ARKIV ?? KRITISK. Malin Svan (C) anser att pappren, om skolans ekonomi, borde lagts på bordet långt tidigare.
Bild: LENNART HILDINGSSO­N/ARKIV KRITISK. Malin Svan (C) anser att pappren, om skolans ekonomi, borde lagts på bordet långt tidigare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden