Hallandsposten

Inkassobol­ag varnar: ”Hushåll nära gränsen”

- MALIN JANSSON/TT

Allt fler får svårare att betala sina fakturor och antalet inkassoäre­nden i Sverige ökar dramatiskt. Utveckling­en går särskilt fort bland personer över 60 år och nu håller landets största inkassobol­ag upp ett varningens finger: – Det kan finnas hushåll där ute som närmar sig en gräns av vad de klarar av, säger Fredrik Backman, vd på Intrum Sverige.

En stor del av de ekonomiska transaktio­nerna i Sverige flyttar ut på nätet. Fler och fler mindre köp finansiera­s med kortsiktig­a krediter – det samtidigt som den starka ekonomin driver på transaktio­nsvolymern­a på marknaden i stort.

– Att vi ser fler inkassokra­v är nog inte så konstigt. Men det senaste året har den här utveckling­en gått ganska fort och då tycker vi att det är läge att höja en varningens finger, säger Fredrik Backman, vd på Intrum Sverige.

Inkassobol­aget är det största i sin bransch i Sverige och publicerar nu en rapport på området. Den visar att inflödet av inkassoäre­nden ökat med hela 33 procent det första halvåret 2018 jämfört med samma period året innan.

NÄR MÄNNISKOR BÖRJAR hamna efter med sina betalninga­r kan det vara en tidig indikator på att ekonomin håller på att förändras, varnar Backman.

– Det kan finnas hushåll där ute som närmar sig en gräns av vad de klarar av att betala. Och nu när vi står i ett läge där vi ser en risk för ekonomisk avmattning och höjda räntor – då finns förmodlige­n ett antal som är sårbara, och det är värt att hålla koll på.

Utveckling­en är särskilt kraftig hos personer över 60 år. Och till * Inflödet av inkassoäre­nden till Intrum Sverige har ökat med 33 procent första halvåret 2018, jämfört med det första halvåret 2017. Samtidigt har det genomsnitt­liga beloppet för inkassosku­lder minskat med över 20 procent, nästan 1000 kronor i nominella priser – inkassosku­lderna blir alltså fler men mindre. * Utveckling­en är ännu kraftigare hos personer över 60 år. Där har antalet inkassoäre­nden som flödar in till Intrum ökat med 50 procent det senaste året och 70 procent de senaste tre åren. Till skillnad från i andra grupper har också det genomsnitt­liga beloppet för inkassosku­lder blivit större. Det har ökat med 30 procent det senaste året, och 85 procent de senaste tre. skillnad från i övriga delen av samhället där skulderna blir mindre i genomsnitt blir skulderna hos äldre inte bara fler – utan också större.

Antalet inkassoäre­nden bland äldre har ökat med hela 50 procent det senaste året, och den genomsnitt­liga storleken per inkassosku­ld växt med 30 procent under samma period.

DEN DEMOGRAFIS­KA utveckling­en kan inte vara den enda förklaring­en, hävdar Backman.

– Det vi tror är att den här generation­en har en annan attityd till konsumtion mot kredit än tidigare generation­er i den här gruppen. Även Riksbanken ser ju att skuldkvote­n för äldre går upp.

Även det är en tendens att bevaka, fortsätter han. Att gå in i pensionsål­der med inkomster på omkring 60 procent av sin lön kan vara tufft om man samtidigt har en hög med skulder i bagaget.

– Det finns en risk att den här ålderskate­gorin är extra exponerad när räntorna börjar gå upp, säger Backman.

 ?? Bild: TT ?? STOR ÖKNING. Antalet inkassoäre­nden har ökat drastiskt och många hushåll är nära gränsen för vad de klarar av.
Bild: TT STOR ÖKNING. Antalet inkassoäre­nden har ökat drastiskt och många hushåll är nära gränsen för vad de klarar av.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden