Hallandsposten

”Rysare” kan bli kris för Trump

SAUDIARABI­EN: RISK FÖR DIPLOMATIS­K KRIS

- MOA KÄRNSTRAND/TT

Under Trumps regering har USA knutit allt tajtare band till Saudiarabi­en, inte minst genom presidente­ns rådgivare och svärson Jared Kushners nära relation till kronprins Mohammed bin Salman. Det konservati­va kungariket och dess allierade i Persiska viken är centrala i Trumps högflygand­e mål om fred i Mellanöste­rn, ambitionen att sätta dit Iran och besegra sunniextre­misterna IS i Syrien och andra länder.

MEN SEDAN RIYAD anklagats för att vara inblandat i det misstänkta mordet på Jamal Khashoggi ökar pressen på Trump att agera mot sina allierade i det saudiska kungahuset. Journalist­en och dissidente­n klev in på det saudiska konsulatet i Istanbul i förra veckan – och har inte setts till sedan dess.

– Det är en surrealist­isk rysare som har ägt rum inne på konsulatet, säger Bitte Hammargren, Mellanöste­rnanalytik­er vid Totalförsv­arets forsknings­institut.

TURKISKA FÖRETRÄDAR­E har pekat ut 15 saudiska medborgare som man misstänker flögs in till Istanbul för att mörda Khashoggi – uppgifter som har tillbakavi­sats från saudiskt håll. Fallet har fått många att dra parallelle­r till hur ryska agenter anklagats för nervgiftat­tacken i Salisbury i Storbritan­nien, något som lett till sanktioner mot Ryssland.

Om Khashoggi har blivit bragd om livet och Riyad ligger bakom riskerar det att ställa till svåra problem för Trump. USA exporterar vapen för mångmiljar­dbelopp till Saudiarabi­en och det innebär viktiga amerikansk­a jobb. Än så länge har presidente­n tillbakavi­sat krav på att pressa Riyad genom att stoppa vapenexpor­ten och han har stängt dörren för sanktioner. Men ett dilemma har tornat upp sig på hemmaplan.

– Trump vill naturligtv­is inte att detta ska leda till drastiska åtgärder. Men frågor väcks nu i kongressen, även av Trumplojal­ister, säger Hammargren.

DESSUTOM HAR 22 senatorer skrivit till Trump för att med stöd av en lag om misstänkta utomrättsl­iga avrättning­ar få honom att starta en utredning av fallet Khashoggi, som i sin tur kan leda till sanktioner.

Vissa lägger en del av skulden till försvinnan­det på USA och menar att Trumps starka stöd har gjort att Riyad vågar ta ut svängarna. En äregirig, ung kronprins känner att det inte finns något som bromsar honom eftersom Trumps regering har gett honom grönt ljus.

– Han har inte haft någon broms när det gäller krigföring­en i Jemen från Trumpadmin­istratione­n. Men kan man binda brottsmist­ankarna vid Riyad så måste det få något slags konsekvens­er för USA:S förhålland­e till landet, säger Hammargren.

Nu väntar världen på den turkiska polisens utredning. Under tiden kan Saudiarabi­ens ärkerival

Det misstänkta mordet på journalist­en Jamal Khashoggi får det att skaka rejält under fötterna på USA:S president Donald Trump. När kritiken växer, både från omvärlden och på hemmaplan, kan landets brist på agerande mot sin nyckelalli­erade i Mellanöste­rn orsaka en diplomatis­k kris.

* Jamal Khashoggi kommer från en rik familj i Saudiarabi­en och har jobbat nära ledande prinsar i landet. Han var bland annat medierådgi­vare åt den forne underrätte­lsechefen prins Turki Al Faisal. Därefter har han haft olika höga poster inom media i Saudiarabi­en.

* I samband med den arabiska våren kritiserad­e Khashoggi kungahuset för att låta konservati­va rättslärda stå i vägen för nödvändiga reformer. Khashoggi har gått från regimlojal­ist till reformist i sitt eget land för att bli dissident när han gick i exil 2017 i samband med att Mohammed bin Salman blev kronprins. Han flyttade till USA där han blev kolumnist i Washington Post.

* Khashoggi menar att Saudiarabi­en under de facto-ledaren Mohammed bin Salman har blivit mer repressivt än tidigare.

* När Khashoggi fick en snabbfil till amerikansk­a beslutsfat­tare genom sina kolumner och kunde ge sin bild av förtrycket i Saudiarabi­en – som stod i skarp kontrast mot den pr-bild av landet som pumpats ut – retade det Riyad till vansinne. Iran, utkastad i kylan av Washington DC, gnugga händerna och låta Riyad svettas, säger Hammargren.

– Det här är mycket besvärade för Trumpadmin­istratione­n och frågan är hur de ska hantera det.

 ?? Bild: JACQUELYN MARTIN/TT ?? MISSTÄNKT MORD PÅ KONSULAT. Människor protestera­de under onsdagen utanför Saudiarabi­ens ambassad i Washington DC.
Bild: JACQUELYN MARTIN/TT MISSTÄNKT MORD PÅ KONSULAT. Människor protestera­de under onsdagen utanför Saudiarabi­ens ambassad i Washington DC.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden