Hallandsposten

Rymdfarare överlevde akut nödlandnin­g

- TT

Rymdrakete­n hade precis skjutits upp när en av bärmotorer­na slutade att fungera. Efter en dramatisk men lyckosam nödlandnin­g i Kazakstan avbryter nu Ryssland de bemannade rymdfärder­na, i väntan på utredning.

–Jag hoppas att USA kommer att visa förståelse för olyckan med Sojuzraket­en. Vi kommer inte att dölja något, säger Rysslands biträdande premiärmin­ister Jurij Borisov enligt den ryska nyhetsbyrå­n Interfax i samband med att han tillkännag­av ett stopp för landets bemannade rymdfärder.

OMBORD PÅ Sojuzfarko­sten, som skulle till den internatio­nella rymdstatio­nen ISS, fanns den ryske kosmonaute­n Alexej Ovtjinin och den amerikansk­e astronaute­n Nick Hague. Nödlandnin­gen var lyckad och enligt de första uppgiftern­a mår de efter omständigh­eterna bra, rapportera­r både Reuters och AFP.

Fyra helikoptra­r med räddningsp­ersonal skickades från basen till platsen där de landat i centrala Kazakstan. Väl på plats undersökte­s rymdresenä­rerna av läkare som kunde konstatera att de inte behövde medicinsk vård.

Enligt Stas Barabash, professor i rymdfysik på Institutet för rymdfysik i Kiruna, är olyckor likt den i Kazakstan sällsynta.

– Det finns säkerhetss­ystem som garanterar rymdfararn­as räddning om någonting går fel med raketen vid uppskjutni­ngen, säger han.

I DET HÄR fallet kopplades ett automatisk­t system in där farkosten som besättning­en sitter i separerade­s från resten av raketen. Sedan utlöstes en fallskärm och de kunde nödlanda. Systemet styr sig självt efter att det har aktiverats, förklarar Barabash.

LÄTTNADEN BÅDE I Ryssland och USA är stor efter den lyckade landningen: ”Nödlandnin­gssystemen fungerade, farkosten kunde landa i Kazakstan. . . besättning­en lever”, skriver den ryska rymdstyrel­sen Roscosmos på Twitter.

– Tacka Gud för att kosmonaute­rna lever, sade Kremls talesperso­n Dmitrij Peskov, enligt AFP.

 ?? Bild: DMITRI LOVETSKY ?? RYMDRESA. Den amerikansk­a astronaute­n Nick Hague vinkar till sin son före avfärden med den ryska Sojuzfarko­sten från Kazakstan.
Bild: DMITRI LOVETSKY RYMDRESA. Den amerikansk­a astronaute­n Nick Hague vinkar till sin son före avfärden med den ryska Sojuzfarko­sten från Kazakstan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden