Hallandsposten

”Gäller att ha ett stort hjärta”

TENNIS: BORG OM SONEN LEOS TENNISKARR­IÄR

- ANDERS WALLIN/TT

Björn Borg hyllar Stockholm Open och sonens inställnin­g. Och han vet vad som krävs för att lyckas i tennis. – Det gäller att ha stort hjärta.

Björn Borg gav sonen Leo en lätt klapp på axeln och sade: – Bra match. Att 15-åringens match i förkvalet till Stockholm Open slutade med förlust spelade ingen roll. Borg var i stället nöjd och stolt över inställnin­gen som Leo visade.

– Ett stort hjärta är viktigt att ha i tennis, och inte bara i tennis utan i alla sporter. Leo har det. Han älskar det han gör, säger han.

– Det är klart att det alltid är roligare att vinna än att förlora, men han är bara 15 år och har många år kvar att kämpa med sin tennis.

62-ÅRIGE BJÖRN BORG och hustrun Patricia klev in i hallen strax innan Leos möte med den något äldre Gustaf Ström.

Det var även där som han sedan – efter Leo Borgs förlust med 4–6, 3–6 – pratade om sonens satsning, sina minnen från Stockholm Open, Davis Cup och även berättade vilken vecka på året som just nu betyder mest i livet.

Allra mest pratade Borg om Stockholm Open, som i år firar 50 år och nästa vecka inleds i Kungliga tennishall­en.

– Den har betytt jättemycke­t. Det är en sådan tävling som alla svenskar vill spela. Jag kommer ihåg när jag fick chansen i början på 70-talet, som 15-åring tror jag det var. Att få spela var stort, säger han.

– Den stämningen i hallen med träbänkar, trägolv och alla som stampar, det är ett jävla liv där inne. Ditt största minne av Stockholm Open?

– Det måste vara mot (John) Mcenroe, när jag vann. Jag vann mycket annat men att inte få vinna i Stockholm, det var jobbigt… Men jag fick göra det en gång.

Björn Borg tycker det är tråkigt att Davis Cup, som var ett viktigt inslag under hans tid, inte ”gick att rädda”. Men samtidigt har Davis Cups statustapp gett Laver Cup, där Europalage­t möter ett lag från övriga världen, möjlighete­n att få vara en del av toppspelar­ens årliga planeringa­r.

”Jag vet inte hur många andra som har gjort det, men Leo kommer gå ut nian och sedan satsa på tennis.”

BJÖRN BORG

– För mig är det den viktigaste veckan på året. Jag är stolt och glad över att vara kapten för Europalage­t. Vi har kul, vi har en jättebra laganda och det är en sådan prestige… Jag tror ingen förstår det. Vi vill verkligen vinna, säger Borg.

EN ANNAN SAK som tar mycket av Björn Borgs tid är just Leos satsning. Han ser ungefär 35 procent av matcherna under året, reser med som sällskap till vissa turneringa­r och ser hela tiden till att vara stöttande, men han undviker att vara den som bollar tankar och idéer.

– Han har sina killar, sina tränare och det funkar jättebra, säger han. Hur ser hans plan ut nu?

– Det är bara fortsätta spela. Han ska gå ut nian nu och sedan ska han spela sin tennis, han gillar att träna både på och utanför. Det är viktigt att tycka det är kul.

– Jag vet inte hur många andra som har gjort det, men Leo kommer gå ut nian och sedan satsa på tennis. Han måste ut och resa, spela runt om i Europa, i världen. Det är viktigt. Så ingen mer skola efter nian?

– Nej, jag tror inte det. Sedan kan man alltid läsa något, men han vill satsa på tennis och göra ett försök. Om det funkar vet vi inte men han vill i alla fall ge det en chans och sedan får vi se vad som händer. Vad ser du för likheter i ditt och hans sätt att spela?

– Vi är lika tjuriga, tror jag. Envisa och tjuriga, säger Björn Borg.

 ?? Bild: JESSICA GOW/HANNA FRANZÉN/TT ?? PÅ LÄKTAREN. Björn Borg var på plats i Kungliga tennishall­en med hustrun Patricia och förre tränaren Percy Rosberg för att följa sonen Leos kvalmatch till Stockholm Open.
Bild: JESSICA GOW/HANNA FRANZÉN/TT PÅ LÄKTAREN. Björn Borg var på plats i Kungliga tennishall­en med hustrun Patricia och förre tränaren Percy Rosberg för att följa sonen Leos kvalmatch till Stockholm Open.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden