Hallandsposten

Tunhags Sverige tog historiskt silver

- TONY THORSELL 010-471 51 48 tt@hallandspo­sten.se

För blott ett år sedan började Martin Tunhag med funktionel­l fitness. Men redan nu kan den 28-årige Halmstadbo­n titulera sig Vm-silvermeda­ljör. Snacka om raketkarri­är.

– Det blir bara större och större ju mer jag låter det sjunka in. Speciellt med tanke på vilka rutinerade atleter som vi lyckades slå, konstatera­r Martin Tunhag.

Funktionel­l fitness är en ganska nykläckt sport som i korthet går ut på att testa atletens fysiska förmåga. Likheterna med Crossfit är många, men en stor skillnad är att Crossfit är ett företag och funktionel­l fitness är en idrott där atleten står i fokus. Sveriges första föreningar såg sitt ljus för cirka ett år sedan och när Halmstad Functional Fitness bildades hakade Martin Tunhag på.

Och när sportens blott andra världsmäst­erskap någonsin avgjordes i London i helgen var Sverige på plats.

Men det blågula laget, bestående av Tunhag, Angelica Bengtsson, Emelie Lundberg och Oscar Sävhage, var inte där för att snällt se på och lära. Skrällen blev ett faktum, Sverige tog Vm-silver och snuvade både favorittyn­gda USA och Storbritan­nien på mer framskjutn­a placeringa­r.

– Vi lyckades prestera på max under samtliga test. Alla fyra i laget kände att vi gjorde det bästa vi kunde och det känns sjukt bra att lyckas med det.

FAKTUM ÄR ATT blågult inför den sjätte och sista deltävling­en, ”strategi”, var i ledning och hade ett Vm-guld på gaffeln.

– Vi var väldigt nära guldet. Men Norge var bäst i det sista testet och vi kom sexa, vår sämsta placering under tävlingen, berättar Tunhag.

Norge smet förbi Sverige i totalen och bärgade Vmguldet. USA knap bronset * Ålder: 28. * Bor: Hus i Lynga. * Familj: Flickvänne­n Sara. * Yrke: Äger och driver gymmet Multfit, utbildar personliga tränare för företaget The Academys räkning. * Tidigare meriter (urval): Jsm-femma på 300 häck, sexa på 400 meter och femma i spjut. Bäst i Halland i Crossfit Open tre år i rad. Trea som deltagare i tv-programmet Gladiatore­rna 2013. och Storbritan­nien, med bland andra flerfaldig­e Crossfit Games-deltagaren Steven Fawcett i laget, fick finna sig i att hamna precis utanför pallen.

BÄTTRE HADE DET då gått för Sverige i deltävling ett, aerob kapacitet, och fem, stafett (en mix mellan uthållighe­ts- och styrkeövni­ngar), som man vann.

Övriga tester bestod av grenarna styrka, ytterligar­e en stafett samt kroppsvikt­skapacitet med mer gymnastisk­a övningar som repklättri­ng, muscle ups och handståend­e armhävning­ar.

MARTIN TUNHAG, SOM bland annat kom trea i Gladiatore­rna 2013 och som placerat sig som bäste hallänning i Crossfit open de tre senaste åren, säkrade landslagsp­latsen genom att ta individuel­lt brons på SM i funktionel­l fitness för sex veckor sedan. Nästa år kommer VM att avgöras i Sverige och Malmö.

– Sporten växer extremt snabbt. Konkurrens­en kommer att hårdna så målet är att komma med igen.

Men innan dess ska Tunhag suga på silverkara­mellen lite till.

– Att bara få represente­ra Sverige, få ta på sig landslagsk­läderna, var en stor dröm som slog in. Att sedan ta en Vm-medalj var över förväntan och väldigt häftigt.

 ?? Bild: PRIVAT ?? FUNKTIONEL­LT FOKUS. Martin Tunhag fick visa upp hela sitt fysiska register på VM. Här görs det thrusters, det vill säga frontböj plus press till raka armar, på löpande band.
Bild: PRIVAT FUNKTIONEL­LT FOKUS. Martin Tunhag fick visa upp hela sitt fysiska register på VM. Här görs det thrusters, det vill säga frontböj plus press till raka armar, på löpande band.
 ??  ?? PALLEN. Norge knep guldet, men det svenska laget var stolta som tuppar när de fick kliva näst högst upp på pallen.
PALLEN. Norge knep guldet, men det svenska laget var stolta som tuppar när de fick kliva näst högst upp på pallen.
 ??  ?? AEROB FÖRMÅGA. Det finns inte många maskiner som kan trötta ut en atlet så snabbt som en assault bike.
AEROB FÖRMÅGA. Det finns inte många maskiner som kan trötta ut en atlet så snabbt som en assault bike.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden