Hallandsposten

First man imponerar visuellt

-

Regi: Med:

Damien Chazelles film om den första mannen på månen kräver en enorm bioduk för att komma till sin fulla rätt.

Megabegåva­de Damien Chazelle slog igenom med jazzmusikf­ilmen Whiplash (2014) som är ett drama av det mindre formatet. Därefter fick regissören, som osannolikt nog bara är 33 år, en gigantisk framgång med musikalen La La Land (2016), som blev flerfaldig­t Oscarsbelö­nad fick en femma i betyg av mig.

DET HADE VARIT enkelt för Chazelle att gå vidare på musikfilmv­ägen, men i nya filmen First man, underförst­ått On the moon, väljer regissören att byta genre helt och hållet. Filmen handlar om Neil Armstrong och leder fram till månlandnin­gen den 20 juli 1969.

Med sig från La La Land har Chazelle tagit huvudrolls­innehavare­n Ryan Gosling, filmmusikk­ompositöre­n Justin Hurwitz och den fenomenale svenske fotografen Linus Sandgren. Hans bilder från rymden är magnifika och rogivande samtidigt. På det visuella planet kan First man mäta sig med både Stanley Kubricks År 2001 – Ett rymdäventy­r (1968) och Christophe­r Nolans Interstell­ar (2014). Det här en film som kräver en gigantisk bioduk, på en tv- eller datorskärm blir det liksom inget kvar.

På papperet är det ingen särskilt originell filmidé. Det har redan gjorts väldigt många filmer om det amerikansk­a rymdprogra­mmet, filmer där bistra män på Houstons rymdcenter i Texas kommunicer­ar med astronaute­r som stöter på problem ute i rymden.

Det finns några sådana, föredömlig­t korta, sekvenser i First man, men filmen handlar i första hand om människan Neil Armstrong. Det är en film om försoning, om ett äktenskap som får sig sina törnar, om att man alltid måste försöka gå vidare i livet. Det är också en film om den politiska utveckling­en i USA på 1960-talet. Protestern­a mot Vietnamkri­get växer sig allt starkare. Fler och fler politiker börjar ifrågasätt­a Nasas astronomis­ka utgifter, bekostade av skattemede­l. Utgifter som inte leder fram till något konkret.

DRAMA/BIOGRAFIFI­LM

FIRST MAN Damien Chazelle Ryan Gosling, Claire Foy, Jason Clarke, Kyle Chandler, Olivia Hamilton och Ciarán Hinds USA, 2018 (141 min)

FILMEN INLEDS högintensi­vt och stressfram­kallande med närbilder av Goslings ansikte filmade med skakig handkamera. Han är, förstår vi snabbt, på väg att kraschland­a ett flygplan i Mojaveökne­n.

Sedan ett hopp hem till äkta paret Neil och Janet Armstrong (Claire Foy som

 ?? Bild: DANIEL MCFADDEN ?? MAKAR. Ryan Gosling och Claire Foy spelar Neil och Janet Armstrong i First man.
Bild: DANIEL MCFADDEN MAKAR. Ryan Gosling och Claire Foy spelar Neil och Janet Armstrong i First man.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden