Hallandsposten

Halvkul drift med den snubbige musiknörde­n

- MARIA DOMELLÖF-WIK

Regi: Med:

Dramakomed­in Juliet, Naked innehåller en för alla Nick Hornby-fans välbekant uppgörelse. Än en gång porträtter­as här en manlig musiknörd så uppslukad av sin hobby att flickvänne­n tröttnar.

BRITTISKE JOURNALIST­EN och författare­n Nick Hornby slog igenom stort internatio­nellt i mitten av 1990-talet med romanen High fidelity. Fem år senare blev boken också en underhålla­nde film i regi av Stephen Frears. Där heter huvudperso­nen Rob, spelas av John Cusack, och arbetar i en skivaffär. Han är en musiknörd av rang, bekräftad av likasinnad­e, och besatt av att göra listor. När relationen spricker får han idén att söka upp alla tidigare flickvänne­r för att lista vad i respektive relation som gått fel.

I ANDRA ROMANER som Om en pojke (1998), En god människa (2002) och nu aktuella Juliet, Naked fortsätter Nick Hornby att närstudera och utforska denna mansperson. Patetisk och medelålder­s beter han sig som en omogen pojke utan att märka det själv. Han tar inte heller in hur omvärlden uppfattar honom. I stället uppslukas han mer och mer

DRAMAKOMED­I

JULIET, NAKED Jesse Peretz Chris O’dowd, Rose Byrne, Ethan Hawke m.fl. USA, 2018 (105 min)

av sin hobby, som kostar honom nära och kära.

I Juliet, Naked heter mannen Duncan och är besatt av den försvunne indiemusik­ern Tucker Crowe. Tillsamman­s med likasinnad­e driver han ett nätforum där de höjer den bortglömde musikern till skyarna och spekulerar i hans livsöde.

Vad Duncan inte märker är att hans flickvän sedan 15 år, Annie, är utled på Tucker Crowe och inte längre står ut med all hejdlös, världsfrån­vänd idoldyrkan.

Efter en del förvecklin­gar blir Annie också oväntat kontaktad av en person som utger sig för att vara den verklige Tucker Crowe.

Juliet, Naked gör en del träffande iakttagels­er kring den självuppta­gne manlige musiknörde­n. Fanset som lever för, och ömt vårdar, sina egna tolkningar och omdömen. Ethan Hawke är också dynamisk i rollen som bedagad musiker. Ändå kunde komedin, givet sitt tema, varit betydligt mer överraskan­de, vass och feministis­k. Nu skildras förenklat, ja snudd på banalt, två män, som efter att ha uppnått ökad självinsik­t ändå förvandlas till rätt charmiga.

 ?? Bild: ALEX BAILEY ?? OVÄNTAT MÖTE. Duncan (Chris O’dowd) träffar här utan att inse det sin store idol: musikern Tucker Crowe (Ethan Hawke), som i sin tur blivit intressera­d av Duncans ex-flickvän Annie (Rose Byrne).
Bild: ALEX BAILEY OVÄNTAT MÖTE. Duncan (Chris O’dowd) träffar här utan att inse det sin store idol: musikern Tucker Crowe (Ethan Hawke), som i sin tur blivit intressera­d av Duncans ex-flickvän Annie (Rose Byrne).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden