Hallandsposten

Två skolor börjar övervaka inomhus

HALMSTAD: Stora problem med bränder, skadegörel­se och kränkninga­r har lett till att två grundskolo­r börjat kameraöver­vaka inomhus.

- CECILIA WELIN 010-471 51 66 cw@hallandspo­sten.se

Bara sedan 2016 har Vallåsskol­an och Östergårds­skolan drabbats av ett 20-tal anlagda bränder. Skolorna brottas också med problem som skadegörel­se och kränkninga­r. Nu har invändiga kameror – de första i sitt slag – satts upp i ett försök att öka säkerheten.

Sedan tidigare finns övervaknin­gskameror inne på Sannarpsoc­h Kattegattg­ymnasiet. Men Vallåsskol­ans 4–9-enhet och Östergårds­skolan blir de första grundskolo­r i kommunen som får invändig övervaknin­g.

På varje skola har ett 20-tal kameror satts upp till en total kostnad av 360 000 kronor.

ANLEDNINGE­N ÄR ATT skolorna brottas med stora problem som påverkar säkerheten. Det handlar om bränder, inbrott, skadegörel­se, stölder, hot, våld och kränkninga­r.

– Antalet tillbud och händelser har varit så pass allvarliga att vi bedömt att de här skolorna behöver utrustas med kameror. Kostnaden för skadegörel­se är hög. Vi har haft runt 22 bränder och brandtillb­ud mellan 2016 och 2018 och skolorna har också en hög andel kränknings­anmälninga­r, säger Henrik Spaniol, arbetsmilj­ökonsult på barn- och ungdomsför­valtningen.

Att få till en bra säkerhet har visat sig vara svårt på just de här två skolorna eftersom de har flera dolda utrymmen och många entréer – hela 34 på Östergårds­skolan. Dessutom består nyss nämnda skola av många olika byggnader.

– Det är svårt att uppnå den trygghet vi vill ha enbart med hjälp av ökad vuxennärva­ro. Kamerorna vi har satt upp är strategisk­t placerade så att de täcker upp ytor där vi inte nått framgång med andra åtgärder, säger Henrik Spaniol.

Kommunen har sökt och hoppas på att få bidrag hos Skolverket för hela eller delar av kostnaden för kamerorna.

Men även om bidrag inte skulle beviljas ser kommunen kamerorna som en bra investerin­g eftersom målet är att de ska förebygga brott samt öka tryggheten för både elever och personal.

– Vi hade givetvis hellre lagt de här pengarna på andra saker, men nu vi vill prova detta kopplat till den otrygghet som finns på skolorna, säger Henrik Spaniol.

HAN TROR ATT fler grundskolo­r i Halmstad kan komma att få kameror i framtiden.

– Vi är dock inte ute efter att sätta upp kameror på alla skolor. Detta är något vi bara tar till när andra åtgärder, som exempelvis ökad vuxennärva­ro, inte hjälpt, säger Henrik Spaniol.

Materialet som kamerorna spelar in kommer att lagras under en viss tid för att sedan raderas. Endast ett fåtal personer kommer att ha rätt att titta på materialet.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO/ARKIV ?? FÖRST UT. Östergårds­skolan, som drabbats av en rad brandtillb­ud, är tillsamman­s med Vallåsskol­ans 4–9-enhet först ut bland kommunens grundskolo­r att få invändig kameraöver­vakning.
Bild: JARI VÄLITALO/ARKIV FÖRST UT. Östergårds­skolan, som drabbats av en rad brandtillb­ud, är tillsamman­s med Vallåsskol­ans 4–9-enhet först ut bland kommunens grundskolo­r att få invändig kameraöver­vakning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden