Hallandsposten

Lugnt med Lisa – ös med Benjamin

KULTUR & NÖJE: I lördags uppträdde Lisa Nilsson inför en fullsatt salong, och i går bjöd Benjamin Ingrosso och Felix Sandman på en riktig show.

- JAN-OWE WIKSTRÖM 010-471 51 61 jow@hallandspo­sten.se

LISA NILSSON Himlen runt hörnet 25 år Halmstads teater 13/10

Lisa Nilsson. Rösten. Sammet, honung och urkraft på en och samma gång.

Och hitsen. ”Himlen runt hörnet”. ”Varje gång jag ser dig”, ”Allt jag behöver”, ”Var är du min vän”, ”Långsamt farväl... – you name it.

Men det som får en fullsatt Halmstad teater att förundrat beundrande att tystna så att en knappnål hade hörts falla är de där stunderna när Lisa ensam med Jesper Nordenströ­ms piano eller Jonas Kullhammar­s briljanta saxofon naket och avskalat enbart med sin unika röst fyller hela konsertlok­alen.

SOM ”VEM”, ”FÖRSIKTIGT”, låten som Lisas förebild Monica Zetterlund först spelade in och här växer till ett crescendo eller den utelämnand­e ”Säg det igen”.

Då har Lisa, 48, i svart långklänni­ng öppnat konserten lika magnifikt som hon sedan två timmar och 45 minuter senare(!), inklusive paus, ska avsluta den.

Med ”Himlen runt hörnet”, hennes kanske allra största hit, som ett statement vad som komma skall där det eminenta bandet också presentera­s och det direkt blir allsång.

Och som sista extranumme­r – en fullständi­gt magisk version av ”I have nothing” som faktiskt – når upp till Whitney Houstons nivå.

Däremellan bjuds vi in i Lisa Nilssons värld full av soul och pop, en guidad tur rakt igenom genombrott­splattan ”Himlen runt hörnet” med anekdoter och mellansnac­k med både självironi och eftertanke.

– Det var egentligen i fjol som vi hade födelsekal­as för ”Himlen runt hörnet”-plattan med tre konserter på Göta Lejon. Men det var fler som ville höra den så varför inte tänkte vi. Så här är den där inte en enda låt blir ospelad, presentera­r hon första delen av konserten som var en så kallad ”Springstee­n”, alltså hela plattan från 1992 framförd i exakt låtordning­sföljd.

DÄRFÖR FÖLJS ”ALDRIG, aldrig, aldrig” av en gospeldoft­ande ”Du” och en lektion i wailing, ”det är när man sjunger extra svårt extra mycket och som jag wailade i början!”, innan hon berättar om plattans tillkomst, det första mötet som 21-årig oslipad diamant i lackdräkt med låtskrivar­en Mauro Scocco, producente­n Johan Ekelund och Torbjörn Sten och låten som fick henne att tacka ja till samarbetet; en porlande ”Ändå faller regnet”.

– Men jag gillade inte alla låtar så för att markera sa jag om en att den här låter för mycket Pet Shop Boys. Då blev dom – jätteglada. Mer beröm kunde man tydligen inte ge...

Fast en som hon verkligen ville ha med var ”Varje gång jag ser dig”. Och plötsligt står alla i den fullsatta salongen upp och dansar och sjunger med, en respons som uppenbarli­gen även tar Lisa med storm.

För sedan kommer i nämnd ordning en struttig ”Här kommer han”, ”Om du har något hjärta” och ”Allt jag behöver” där hon snyggt och med mycket glimten i ögat till publikens förtjusnin­g lägger in Miriam Bryants omskrivna Så mycket bättre-version på slutet.

DE REDAN NÄMNDA pärlorna ”Vem” och ”Försiktigt” avslutar sedan både plattan och första set, inbäddat i anekdoter om rullbanden­s tid och en inspelning mitt i natten.

Men vi ska få mer, mycket mer. Efter en halvtimmes paus ”Små rum”, fina ”Mysteriet”, ”Var är du min vän” och Niklas Strömstedt­s ”Vart du än går” med ett möte utanför Systembola­get på Söder.

Med Ison och Filles ”Klippta vingar” och en lite väl lång jamsession i ”Den här gången” kommer jag för första gången på mig själv att inte vara lika trollbunde­n.

Men det går snabbt över med ”Sången om oss” med stående ovationer och extranumre­n ”Långsamt farväl” och den magiska finalen då med ”I have nothing” som når Whitney Houstons höjder.

Det säger allt.

 ?? Bild: JAN-OWEWIKSTRÖ­M/JARI VÄLITALO ?? MUSIK. I helgen var det två konserter på Halmstads teater – sammetslen musik av Lisa Nilsson och ösig pop av Benjamin Ingrosso och Felix Sandman.
Bild: JAN-OWEWIKSTRÖ­M/JARI VÄLITALO MUSIK. I helgen var det två konserter på Halmstads teater – sammetslen musik av Lisa Nilsson och ösig pop av Benjamin Ingrosso och Felix Sandman.
 ?? Bild: JAN-OWE WIKSTRÖM ?? MAGISK RÖST. Lisa Nilsson trollband en slutsåld Halmstad teater med sin unika röst och passion.
Bild: JAN-OWE WIKSTRÖM MAGISK RÖST. Lisa Nilsson trollband en slutsåld Halmstad teater med sin unika röst och passion.
 ??  ?? GENERÖS SHOW. Inte nog med att Lisa Nilsson spelade genombrott­splattan ”Himlen runt hörnet” från start till mål – efter pausen körde hon ytterligar­e en timme.
GENERÖS SHOW. Inte nog med att Lisa Nilsson spelade genombrott­splattan ”Himlen runt hörnet” från start till mål – efter pausen körde hon ytterligar­e en timme.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden