Hallandsposten

Sjuktalen har ökat efter reform

- LENNART HILDINGSSO­N 010-471 51 22 lh@hallandspo­sten.se

Med halv karensdags­ersättning redan första sjukdagen – har sjukfrånva­ron hos kommunanst­ällda i Hylte ökat från 5,5 procent till 6,9 procent.

Det visar sommarens delårsboks­lut. Det leder till att budgeten för den lokala reformen, vilken skulle kosta 1,5 miljoner i år, spricker och att den i årsbokslut­et verkar landa på lite över 2 miljoner. Det är kostnader som kommunstyr­elsen, inte nämnderna och deras verksamhet­er, ska stå för – enligt politikerb­eslut.

Kommunråde­t Ronny Löfquist (S), som är ordförande för kommunstyr­elsens personalut­skott, säger att det var förväntat att sjukfrånva­ron på kort sikt skulle gå upp – men på längre sikt gå ned. Han är ändå dämpad i sin optimism och är, säger han, beredd att framöver ompröva beslutet.

HALV KARENSDAG infördes vid årsskiftet som en reform för de cirka 1 100 kommunanst­ällda, bland annat för att omsorgs- och skolperson­al inte ska frestas gå till jobbet med virusinfek­tioner och smitta sina arbetskamr­ater.

– När vi tog beslutet var det för att det skulle gälla permanent. Men vi bör utvärdera det efter två år. Skulle det inte ha gett någon effekt får vi, tycker jag, ompröva det, säger Ronny Löfquist.

HAN PÅPEKAR ATT sjukfrånva­roökningen gäller både kort- och långtidssj­ukfrånvaro­n och att det därför inte säkert är karensrefo­rmen som orsakat till ökningen, i varje fall inte ensamt. Ökningen har dock skett relativt snabbt på kort tid och att det därför finns skäl, enligt Löfquist, att fortsätta följa sjuktalen ”med stor noggrannhe­t”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden