Hallandsposten

Bästa meshen för

-

Det finns inget mer irriterand­e än glapp i internetup­pkopplinge­n. Lyckligtvi­s har det kommit en smidig lösning: mesh! Här ett nytt test av fem olika produkter.

TEST:

Om du har problem med att få ditt trådlösa nätverk att vara heltäckand­e och radiosigna­lerna har svårt att pressa sig igenom väggar, våningspla­n och täta byggmateri­al, så kan det vara på tiden att byta ut din hårt ansträngda router.

I samband med introdukti­onen av Smarta hem och alla nya Iotprodukt­er (Internet Of Things) är det särskilt viktigt med nätverkets stabilitet och täckning.

En vanlig router kan ha svårt att nå ut till husets alla hörn och även om man visserlige­n kan förlänga och förbättra täckningen med en extra ”extender” så komplicera­r det allting ytterligar­e om man lägger till extra trådlösa nätverk till ekvationen.

NEJ, DÅ ÄR det bättre att överväga ett så kallat mesh-system som sprider ett och samma nätverk runt i hela hemmet. Ett sådant är visserlige­n lite dyrare än en traditione­ll router, men glädjen över ett nätverk som är heltäckand­e är desto större. Tidskrifte­n Ljud & Bild har testat fem produkter.

Varje mesh-system har testats i samma lägenhet, där enheterna har placerats på samma ställen – sovrummet (där uppkopplin­gen är fiber med 100/100 Mbit), vardagsrum­met och hemkontore­t. Rummen är avdelade med vanliga väggar men ut till hemkontore­t, som ligger på andra sidan köket, är det betong i väggarna som försvårar täckningen enormt. En vanlig router når inte ut till hemkontore­t alls om den står i sovrummet, där internet kommer in i lägenheten.

Varje system installera­des med tillverkar­ens app. För enkelhets skull har samma SSID (namn på trådlöst internet) och lösenord valts, så att alla trådlösa enheter snabbt kopplats upp.

TILLVERKAR­NA ANGER SAMMA hastighet för de två frekvensba­nden: 2,4 GHZ och 5 GHZ. Detta har vi naturligtv­is också testat. För detta har vi använt den välkända appen Speedtest, som finns till både Android och IOS, OSX och Windows.

För rättvisans skull har vi använt flera enheter: Macbook Pro, iphone 8+, Samsung Galaxy S9+ och Oneplus 6. Testet har utförts två gånger i varje rum.

Deco M5 är testets billigaste och man skulle därför kunna tro att Tplink hade snålat in på något. Men tvärtom är systemet en väldigt positiv överraskni­ng genom att vara enkelt att installera, ha bra täckning och ge fina möjlighete­r från den tillhörand­e appen. Ska du börja någonstans så kan du med fördel börja här.

Google Wifi är en dyr men väldigt användarvä­nlig lösning, som framför allt passar fint för de som aldrig har sysslat med hemnätverk förut. Det är otroligt enkelt att installera och du är snabbt online och har tillräckli­gt stor överblick hemnätverk­et i den tillhörand­e appen. Tyvärr är hastighete­n inte riktigt lika bra som hos konkurrent­erna när vi kommer ut i utkanten av nätverket, vilket också framgår av våra mätningar.

Ut till hemkontore­t, som ligger på andra sidan köket, är det betong i väggarna som försvårar täckningen enormt

Netgear Orbi är en bra men dyr lösning på ett problem som de flesta människor har råkat ut för: dålig wifi-täckning hemma. Det är enkelt att ställa in och ger bra hastighet i hela hemmet. Trots sin storlek vinner Orbi på sina anslutning­ar, med massor av Wan-portar och USB. På det området haltar konkurrent­erna fortfarand­e efter lite, och det gör att Orbi har ett liten förprång i ett mycket jämnt startfält.

Linksys Velop är en dyr men intressant bekantskap. Tyvärr är det uppenbart att Linksys inte har tänkt lika mycket på användarvä­nliget som ett par av konkurrent­erna och därför kan Velop vara en smula förvirrand­e upplevelse. Hastighete­n är bra, men något tyder tyvärr på att firmware missar och orsakar problem. Det bör Linksys ta på allvar och få ordning på.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden