Hallandsposten

Det är dags för talmannen att sätta press på riksdagen för att få fram en regering.

Regeringsb­ildningen har gått i stå och nu måste talmannen kliva in i handlingen.

- KARIN PIHL Liberala Nyhetsbyrå­n

LEDARE 19/10. Talmannen Andreas Norlén meddelade tid-igt i sitt uppdrag att han läst regeringsf­ormen noga. Han har också studerat tidigare praxis. Han var väl förberedd för sin uppgift, men att låsa upp dödlägen ligger inte på talmannens bord. Ungefär så löd hans inställnin­g. En och en halv månad efter valet finns anledning att tänka om.

NORLÉN LANDADE I att ge moderatled­aren Ulf Kristersso­n ett sonderings­uppdrag. Kristersso­n skulle kolla läget med de andra partierna och försöka förhandla fram en ny regering. Det misslyckad­es, och samma uppdrag gick i stället till Stefan Löfven.

Mycket tyder på att han kommer att stöta på patrull på samma sätt som Kristersso­n. Löfven blev dessutom bortröstad av riksdagen, och om han inte lyckas skrapa ihop förtroende – det vill säga, få några av de partier som tidigare avsatt honom att stödja honom – är det kört. Som talmannen själv uttryckt det: flera partier måste förändra sin inställnin­g.

Frågan är bara hur det ska gå till. Partiledar­na sitter fortfarand­e och trycker bakom sina ologiska positioner. Journalist­erna ställer samma frågor, och politikern­a ger samma svar. Processen liknar en repig skiva som hakat upp sig.

Norlén måste tvinga partiledar­na att byta skiva. Det räcker inte att konstatera att han får anordna hur många talmansrun­dor som helst och att detta får ta tid. Talmannen måste sätta press på riksdagen att ta ställning till en statsminis­terkandida­t. Vuxna uppmaninga­r om att partierna bör ”tänka om” lär knappast sätta eld i baken i riksdagsgr­upperna. Där pågår i stället en kamp om att hålla ut så länge som möjligt för att få de andra att ge med sig.

Att Andreas Norlén är reflektera­nde och har förståelse för det komplicera­de parlamenta­riska läget är bra. Men hans idéer om lösa sonderings­uppdrag innebär att han backar från en del av ansvaret.

EFTER DEN FÖRSTA fikarundan med partiledar­na konstatera­de Norlén att Ulf Kristersso­n är den kandidat som flest riksdagsle­damöter skulle tolerera som statsminis­ter. Detta är ett utmärkt argument för att låta moderatled­aren pröva sitt stöd i en riksdagsom­röstning.

Då hade alla partier tvingats ta ställning och skulle inte kunna gömma sig bakom orealistis­ka resonemang och önsketänka­nde.

Talmannen måste sätta press på riksdagen att ta ställning till en statsminis­terkandida­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden