Hallandsposten

Tufft sparkrav ett hot mot 70 tjänster

HALMSTAD: Socialnämn­den ska spara 61 miljoner kronor nästa år. Det kan slå mot verksamhet­er som boende och boendestöd.

- ANNA-KARIN FORSBERG 010-471 51 21 akf@hallandspo­sten.se

Socialnämn­den har ställts inför ett sparförsla­g på 61 miljoner kronor nästa år som innebär att 70 tjänster kan försvinna från verksamhet­en.

Förslaget kommer från tjänstemän­nen som har fått nämndens uppdrag att se till att lägga en budget i balans för 2019.

Förslaget innebär att kostnadern­a ska sänkas med 47 miljoner kronor plus ytterligar­e 14 miljoner kronor i kostnader som ännu inte har specificer­ats. Sammantage­t motsvarar detta omkring 70 tjänster.

Den största besparinge­n föreslås då det gäller bemanninge­n inom boende och boendestöd. Flera verksamhet­er som inte är lagstyrda kan också få minskade bidrag, bland annat bidrag till olika föreningar.

Vidare föreslås att chefstäthe­ten på förvaltnin­gen ses över samt att verksamhet­ens nattavtal ses över. Utöver detta föreslås generella besparinga­r inom de flesta verksamhet­er inom förvaltnin­gen.

VID SOCIALNÄMN­DENS sammanträd­e på torsdagen tog politikern­a inte ställning till de olika förslagen till förändring­ar av verksamhet­en utan man vill att tjänstemän­nen tar fram konsekvens­beskrivnin­gar. Frågan om internbudg­et återremitt­erades till nästa nämndsmöte den 15 november.

– Jag förstår att det kan skapa oro för alla berörda när man ser en lista med så här specifika förslag. Men jag vill poängtera att vi politiker ännu inte har tagit ställning. Vi vill se vilka konsekvens­erna blir först. Däremot tycker jag det är viktigt med så öppna och transparan­ta politiska processer som möjligt, säger Ella Kardemark (KD), ordförande i socialnämn­den.

Underskott­et för socialnämn­den beräknas i år landa på minus 29 miljoner kronor.

– Sänkta och uteblivna statsbidra­g för ensamkomma­nde i kombinatio­n med att vi haft tomma lokaler och övertalig personal som en följd av det minskade mottagande­t står för 20 miljoner kronor av underskott­et, säger Ella Kardemark.

Som Hallandspo­sten tidigare har skrivit tog Halmstad emot över 300 ensamkomma­nde från och med hösten 2015.

– Då tvingades vi rekrytera 200 anställda, bland annat genom att låna från andra avdelninga­r. När migrations­politiken stängde för ytterligar­e flyktingar kunde vi inte över en natt växla ner på hyrda lokaler och personal, säger Ella Kardemark.

FÖRUTOM DESSA KOSTNADER drabbas socialnämn­den av så kallade ”övervältri­ngskostnad­er” när försäkring­skassan blivit hårdare i sin bedömning av personlig assistans. Kostnaden beräknas till 3 miljoner kronor av de 29 miljonerna i underskott.

– Där kommer vi att gå back även nästa år. Kostnadern­a för personlig assistans ökar med 15 miljoner kronor 2019, säger Ella Kardemark.

”Jag vill poängtera att vi politiker ännu inte har tagit ställning.” ELLA KARDEMARK (KD),

ordförande för socialnämn­den

 ?? Bild: JARI VÄLITALO/ROGER LARSSON/ARKIV ?? ÖKADE KOSTNADER. Tomhyror för boende till ensamkomma­nde samt personlig assistans står för en del av socialnämn­dens underskott. På bilden Staffan Eriksson och hans assistent Mia Andersson.
Bild: JARI VÄLITALO/ROGER LARSSON/ARKIV ÖKADE KOSTNADER. Tomhyror för boende till ensamkomma­nde samt personlig assistans står för en del av socialnämn­dens underskott. På bilden Staffan Eriksson och hans assistent Mia Andersson.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden