Hallandsposten

Inga långa köer till ny elbilspool

- EMELIE NORDH 010-471 51 15 en@hallandpos­ten.se

Det verkar inte ha varit någon kö till bilarna i Halmstads nya elbilspool sedan starten. Den första månaden fick man i genomsnitt in knappt en bokning om dagen. Men enligt initiativt­agaren Halmstads Energi och Miljö AB (Hem) är utfallet hittills godkänt.

Hems satsning på en elbilspool för privatpers­oner och företag invigdes den 4 september i år. Poolen består av tre elbilar som fram till slutet av månaden bokades 24 gånger, enligt siffror från företaget Move About som tillhandah­åller tjänsten.

Under samma period var det fyra som valde att boka någon av de tre elcyklar som också ingår i sortimente­t.

EFTERSOM POOLEN ÄR ny för Halmstad är det svårt att dra några slutsatser av resultatet hittills, menar Åsa Montan, kommunikat­ör på Hem.

– Man brukar inte göra några prognoser för det är så väldigt olika hur de används. Det skiljer sig mellan olika städer och beror på vilka som är medlemmar.

– Men företaget har sagt att man tycker att det har gått bra så här långt. De har ju varit med ett tag. Vi tycker att det är jättebra, säger hon och tillägger att Hem kommer att gå ut med mer marknadsfö­ring av poolen under hösten.

FÖR ATT KUNNA använda tjänsten krävs ett medlemskap, vilket totalt nio hushåll valde att teckna i september. Medlemmarn­a får tillgång till samtliga pooler som Move About har i Sverige.

– Det kan vara personer från andra städer som bokat bilar eller cyklar här i Halmstad eftersom poolen kan användas av alla som är anslutna till Move About, förklarar Åsa Montan.

Poolens bilar och cyklar står parkerade i en carport vid tågstation­en där de laddas med hjälp av solceller. För kommunen har projektet inneburit en engångskos­tnad på 400 000 kronor.

 ?? Bild: THOMAS JOHANSSON/TT/ARKIV ?? INGEN RUSNING. Hems elbilspool har lockat nio hushåll att teckna medlemskap i september.
Bild: THOMAS JOHANSSON/TT/ARKIV INGEN RUSNING. Hems elbilspool har lockat nio hushåll att teckna medlemskap i september.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden