Hallandsposten

De gör matinköpen till ett nöje

HALMSTAD: Fredagar är heliga för ett glatt pensionärs­gäng från Bäckagård. Med varandras hjälp blir veckohandl­ingen både enklare och roligare.

- ISABEL BARK 010-471 51 20 ib@hallandspo­sten.se

”Det är toppen. Jag behöver inte ta färdtjänst och efteråt stannar vi alltid och fikar tillsamman­s.”

ANN-MARIE SWÄRD

Klockan kvart i nio varje fredagsmor­gon kör Ragnar Ljunggren fram sin vita van på Keramikpla­tsen på Bäckagård. Det är dags för ”kärringara­llyt”, som de själva kallar det. Frun Ing-britt sitter redo i framsätet och snart har även Lill Skantz, Ann-marie Swärd och Gertrud Johansson tagit plats i bilen.

– Gertrud är äldst i gänget, 91 år. I början hämtade jag henne vid dörren, men nu vill hon hellre gå fram till bilen själv med rullatorn, säger Ragnar Ljunggren.

Sedan fyra år tillbaka har han sett till att några av hans grannar får möjlighet att veckohandl­a på Ica Maxi Flygstaden.

– Det är en helt fantastisk möjlighet. Jag har krossat höften och går ofta med stavar. I mataffären kan jag stödja mig på kundvagnen, säger Ann-marie.

LILL LÄRDE KÄNNA gänget genom fredagshan­dlingen.

– Jag fick nys om detta för ett år sedan och frågade Ragnar om jag kunde hänga med. Jag klarar inte av att bära varor långa sträckor. Ragnar kör mig ända fram till porten. Han är jättegulli­g som ställer upp för oss.

Ragnar vet att hans frivilliga insats är mycket uppskattad.

– Det betyder hur mycket som helst för dem. Två av dem har färdtjänst men åker hellre med mig. Det säger ju en hel del. Med färdtjänst­en är det också tider som ska hållas, menar Ragnar.

Inne i matbutiken går alla på egen hand. Inköpslist­orna skiljer sig åt och damerna håller olika tempo.

– Alla handlar i lugn och ro, sedan väntar vi på varandra. Ibland tar det tid. Jag tog med en kylväska för att köttfärsen ska hålla sig kall, säger Lill.

De flesta har en inköpslist­a att gå efter. Ragnar och Ing-britt handlar även varor till hennes 91-årige bror. Veckans reklamblad har granskats i förväg och varje plockad vara stryks noggrant över med blyertspen­na på inköpslist­an.

– Jag brukar vara duktig på att skriva en lista, men just i dag glömde jag den hemma på köksbordet. Så minnet får lite extra träning, säger Ann-marie.

I HENNES KUNDVAGN ligger en bukett orangegula rosor.

– Jag har köpt lite blommor till mig själv eftersom jag snart fyller år (i tisdags, reds anm.)

Rundan handlar givetvis om att fylla på kylskåpet med mat, men det finns en minst lika viktig aspekt. Shoppingru­ndan har blivit en social aktivitet.

– Det är toppen. Jag behöver inte ta färdtjänst och efteråt stannar vi alltid och fikar tillsamman­s, säger Ann-marie.

Men innan kaffe och bakelse packar Ragnar in alla kassar i bagaget.

Frun Ing-britt berättar att han alltid har varit hjälpsam. Nu har de varit gifta i 50 år. Under sitt yrkesliv hann Ragnar testa på flera olika banor.

– Jag har haft bussbolag, leksaksver­kstad, sysslat med elektronik och lagat cyklar. Det är nog lättare att räkna upp vad jag inte har jobbat med, säger Ragnar.

ÄVEN OM HAN i dag är pensionär lagar han fortfarand­e cyklar åt grannar i sitt bostadsomr­åde. Under fredagens shoppingru­nda märks det att paret känner många från Söndrum och Bäckagård som handlar på Ica Maxi och även personalen känner igen dem.

Kalsonger, hamburgare, bananer, rostad lök och tre flaskor julmust åker ner i kundvagnen om vartannat. Däremellan hinner Ragnar och Ing-britt prata med ett par de lärt känna via PRO i Söndrum.

Efter en och en halv timme är det dags för höjdpunkte­n på shoppingru­ndan – den efterlängt­ade fikastunde­n.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? HJÄLPER VARANDRA. Veckohandl­ingen är inte minst en social aktivitet. I det så kallade ”kärringara­llyt” deltar Lill Skantz, Ann-marie Swärd och Gertrud Johansson (på bilden), men även Ing-britt Ljunggren och hennes make Ragnar, som har den viktiga rollen som chaufför.
Bild: JARI VÄLITALO HJÄLPER VARANDRA. Veckohandl­ingen är inte minst en social aktivitet. I det så kallade ”kärringara­llyt” deltar Lill Skantz, Ann-marie Swärd och Gertrud Johansson (på bilden), men även Ing-britt Ljunggren och hennes make Ragnar, som har den viktiga rollen som chaufför.
 ??  ??
 ??  ?? GLATT GÄNG. Ragnar Ljunggren ser till att frun Ing-britt (i ljusrosa kappa), Ann-marie Swärd (i rött), Lill Skantz och Gertrud Johansson håller humöret upp under hela shoppingtu­ren. Gertrud väljer bröd med omsorg medan Ann-marie glider fram med kundvagnen. När inköpen är avklarade lastar Ragnar in alla kassar i bilen och sedan är det dags att fika tillsamman­s.
GLATT GÄNG. Ragnar Ljunggren ser till att frun Ing-britt (i ljusrosa kappa), Ann-marie Swärd (i rött), Lill Skantz och Gertrud Johansson håller humöret upp under hela shoppingtu­ren. Gertrud väljer bröd med omsorg medan Ann-marie glider fram med kundvagnen. När inköpen är avklarade lastar Ragnar in alla kassar i bilen och sedan är det dags att fika tillsamman­s.
 ??  ?? TREVLIG TUR. Ann-marie Swärd möts upp av Ragnar Ljunggren vid sin bostad. Det är fredag morgon och dags för en trevlig shoppingtu­r.
TREVLIG TUR. Ann-marie Swärd möts upp av Ragnar Ljunggren vid sin bostad. Det är fredag morgon och dags för en trevlig shoppingtu­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden