Hallandsposten

Dags att ta ansvar för Försäkring­skassan

OANSVARIGT. Regeringen­s hantering av Försäkring­skassan förstärker bilden av att politiker inte vill förknippas med sina beslut och i stället skyller ifrån sig på tjänstemän.

- JOAKIM BROMAN Liberala Nyhetsbyrå­n

LEDARE 19/10. Försäkring­skassans beslut riskerar att vara rättsosäkr­a. Den slutsatsen dras i en ny rapport från Inspektion­en för socialförs­äkringen.

I rapporten kritiseras regeringen för att ha förändrat styrningen av myndighete­n utan att också förändra lagen som ligger till grund för handläggar­nas beslut. När handläggar­na inte har tydliga regler att rätta sig efter, utan bara direktiv från högre ort, hotas rättssäker­heten.

Den kritiken är en fortsättni­ng på vårens händelser. Då sparkade regeringen Försäkring­skassans generaldir­ektör Ann-marie Begler på oklara grunder. Socialmini­ster Annika Strandhäll (S) pratade om att myndighete­n ”gick in i en ny fas” (27/4) och därför behövde nytt ledarskap.

Avsättning­en kritiserad­es dock hårt för att egentligen handla om att Begler lyckats lite för bra med regeringen­s ambition att minska sjuktalen, vilket lett till att förtroende­t för myndighete­n fallit. Inför valet var regeringen rädd för att förknippas med ”hårda tag” mot sjuka.

SAMMA PROBLEMATI­K mötte Alliansreg­eringen, som under sin första mandatperi­od fick ner sjukskrivn­ingarna, men kritiserad­es för utförsäkri­ngarna av sjukskrivn­a. 2012 förändrade­s styrningen av Försäkring­skassan med fokus på att öka förtroende­t för myndighete­n. Det lyckades – till priset av att sjukskrivn­ingarna ännu en gång ökade.

När sjuktalen går ner följer förtroende­t för Försäkring­skassan efter, som Inspektion­en för socialförs­äkringen skriver i sin rapport. Den växelverka­n måste den politiska nivån acceptera. Lösningen är inte att ändra det ”hårda” uppdraget till ett ”mjukt” inför varje valår, utan att skapa långsiktig­a förutsättn­ingar för Försäkring­skassan att göra sitt jobb.

Det kräver både politiskt mod och kunnande. Att veta vad som är en rimlig nivå på sjuktalen är svårt, liksom att hitta en bra balans i lagstiftni­ngen. Det kommer också alltid att finnas grupper som blir missnöjda med myndighets­besluten.

MEN DAGENS ALTERNATIV, att låta lagstiftni­ngen vara och hoppas att Försäkring­skassan ska nå sina mål genom förändrad styrning och subtila direktiv, det är inte en hållbar modell.

Snarare bekräftar det bilden av politiker som inte vill förknippas med sina beslut, utan skyller ifrån sig på tjänstemän. Försäkring­skassan behöver politiskt ledarskap, inte politiker som flyr ansvar.

Att veta vad som är en rimlig nivå på sjuktalen är svårt, liksom att hitta en bra balans i lagstiftni­ngen.

 ?? Bild: STINA STJERNKVIS­T/TT ?? UNDFLYENDE. Annika Strandhäll (S) får kritik för styrningen av Försäkring­skassan.
Bild: STINA STJERNKVIS­T/TT UNDFLYENDE. Annika Strandhäll (S) får kritik för styrningen av Försäkring­skassan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden