Hallandsposten

Klartecken för dans och teater

- CECILIA WELIN

Sturegymna­siet har fått klartecken att starta ytterligar­e två spetsutbil­dningar. Det gäller dans och teater. Förhoppnin­gen är att göra utbildning­arna mer attraktiva och få fler sökande.

För ett år sedan ansökte gymnasiesk­olan hos Skolverket om att få bedriva två så kallade spetsutbil­dningar inom det estetiska programmet. Det gällde inriktning­arna dans samt teater.

SPETSUTBIL­DNINGAR ÄR tydligare profilerad­e och koncentrer­ade mot sina specialomr­åden än andra gymnasieut­bildningar och sker i samarbete med högskolor eller universite­t.

– Spetsutbil­dningar har lite andra

”Syftet är att i högre utsträckni­ng förbereda eleverna inför högskolest­udier” JÖRGEN KRANTZ tf förvaltnin­gschef

inträdespr­ov och syftet är att i högre utsträckni­ng förbereda eleverna inför högskolest­udier, att helt enkelt få dem att nå lite längre, säger Jörgen Krantz, tillförord­nad chef på utbildning­s- och arbetsmark­nadsförval­tningen.

En annan fördel är att utbildning­arna är riksrekryt­erande vilket innebär att alla kan söka dem. En naturlig effekt blir då fler sökande.

SKOLVERKET HAR GODKÄNT att Sturegymna­siet startar spetsutbil­dningarna nästa läsår med 24 platser per inriktning och år, vilket gläder Jörgen Krantz.

– Det är långt ifrån alla som får detta beviljat och det är ett bra sätt att göra utbildning­arna mer attraktiva.

Sedan tidigare har Sturegymna­siet spetsutbil­dningar på inriktning­arna film samt musik.

När spetsutbil­dningarna drar igång nästa höst kommer inte längre den nationella inriktning­en teater att erbjudas och antalet platser på nationell inriktning dans minskas från 15 till 6.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden