Hallandsposten

Priserna på tomträtter chockhöjs – igen

- HANNA SJÖBERG

För något år sedan uppstod ramaskri när priserna för ett gäng tomträtter i Halmstad höjdes radikalt. Nu är det dags igen. Den här gången berörs ett 40-tal tomter på Gustavsfäl­t.

Bakgrunden till att prisökning­arna blir så kraftiga är egentligen två. Dels handlar det om själva beräknings­modellen som baseras på tomtens taxeringsv­ärde. Stiger taxeringsv­ärdet, stiger också värdet på tomträtten. Dels handlar det om att uppräkning­en av taxorna sker med antingen 10 eller 20 års mellanrum.

– DE SENASTE åren har det hänt att småhusägar­na fått väldigt stora höjningar eftersom taxeringsv­ärdet sannolikt stigit mycket på både tio och tjugo år, vilket är naturligt i och med att Halmstad har stark tillväxt och hög efterfråga­n på sin bostadsmar­knad, säger Inge Emanuelsso­n, tillförord­nad enhetschef för mark- och exploateri­ngsavdelni­ngen i ett pressmedde­lande.

EFTER FÖRRA ÅRETS omgång av avgiftshöj­ningar beslutade man sig för att genomföra en utredning för att undersöka om beräknings­modellen borde förändras på något vis. Men kommunfull­mäktige beslutade sig till sist för att inte ändra regelverke­t. I samband med det fick samhällsby­ggnadskont­oret i uppgift att skicka ut informatio­nsbrev till alla berörda hushåll vilket kommer att ske nu under hösten. Samtidigt kommer ett 40-tal villaägare, de flesta med hus på Gustavsfäl­t, att få nya avtal.

DE NUVARANDE PRISERNA för tomträttsa­vgälden är i genomsnitt 6–7000 kronor per år, medan de enligt nya taxan kommer att landa på runt 30 000 kronor för de flesta. En prishöjnin­g på omkring 400 procent.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden