Hallandsposten

Man fälls för hat mot muslimer

- HANNA SJÖBERG 010-471 51 19 hs@hallandspo­sten.se

En medelålder­s man från Halmstad spred hatpropaga­nda mot muslimer på Facebook. Nu döms han av Halmstads tingsrätt för hets mot folkgrupp.

Det eftersom han delat islamfient­liga åsikter i en stor islamkriti­sk grupp med 4 000 medlemmar på Facebook. I inlägget påstod mannen bland annat att ”muslimerna har alltid och kommer alltid att lösa sina problem med våld”, ”deras hederskult­ur kräver att hedern bara kan upprätthål­las med våld” att ”muslimska samhällen befinner sig på medeltidsn­ivå” och slutligen att ”dom vill bringa oss och våra samhällen tillbaka till deras nivå”.

MANNEN IFRÅGA erkänner att han har delat inlägget, men han håller inte med domstolen om att innehållet i inlägget är sådant att det kan kalllas hets mot folkgrupp. Han säger också att det aldrig varit hans mening att missakta någon grupp. Han menar i stället att han skrivit innehållet för att som han, enligt domen, säger: ”få i gång en diskussion i ämnet”.

DOMSTOLEN resonerar kring det faktum att lagstiftni­ngen som rör hets mot folkgrupp har att balansera yttrandefr­ihet och vikten av att faktiskt få tycka, tänka och uttrycka sig fritt mot skyddet av ”typiskt sett utsatta grupper”. Och i det här fallet menar man att sett till sin helhet ger inlägget uttryck för att personer av muslimsk trosuppfat­tning generellt skulle vara våldsbenäg­na och vilja påverka europeiska samhällen på ett negativt sätt. Och när man dessutom väger in att inlägget spridits till många människor i ett forum som heter ”Stoppa Islam” menar domstolen att inlägget faktiskt riskerar att skada människor och man dömer därför mannen till villkorlig dom och 40 dagsböter för hets mot folkgrupp.

Mannen ifråga erkänner att han delat inlägget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden